The Others Evcil hayvanlara AB şemsiyesi

Evcil hayvanlara AB şemsiyesi

06.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Evcil hayvanlara AB şemsiyesi

Evcil hayvanlara AB şemsiyesi


Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'nin uygulanmasını içeren yasa tasarısı Meclis'e gönderildi. Ev hayvanlarının sağlık ve refahından besleyen sorumlu olacak. Sokağa terkedemeyecek. Dış görünüşünü cerrahi müdaheleyle değiştiremeyecek.


       Başbakan Bülent Ecevit, ev hayvanları ile ilgili düzenlemeleri içeren yasa tasarısını TBMM'ye gönderdi. Tasarı, ev hayvanlarının terkedilmesini yasaklıyor.
       Tasarıya, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi baz alınacak.
       Sözleşmenin başıboş hayvanlarla ilgili bölümünde, başıboş hayvan miktarının sorun yaratması durumunda, sayılarını azaltmak üzere gereksiz ağrı, acı ve ızdırap çekmelerine neden olmayacak uygun yasal ve idari önlemlerin alınması öngörülüyor. Sözleşmede, bu hayvanların yakalanmalarında hayvana fiziksel ve zihinsel olarak en alt düzeyde acı verilmesi hükmü getiriliyor. Sözleşme, köpek ve kedilere damgalama gibi az acı veren veya hiç acı ve ızdırap çektirmeyen uygun bir yöntemle daimi kimlik tespiti sağlanması, başıboş kedi ve köpeklerin kısırlaştırılmasının teşvik edilmesini de öngörüyor.

       Bayramdan sonra öncelikli olarak Meclis'te ele alınması beklenen Hayvanları Koruma Yasa tasarısındaki hükümlerden bazıları şöyle:

       * Hiç kimse bir ev hayvanının gereksiz acı, sıkıntı veya ızdırap çekmesine sebep olamaz, ev hayvanını terkedemez.

       * Ev hayvanına bakan veya besleyen herkes, onun sağlığı ve iyi yaşamasından sorumludur. Hayvanın her tür ve üreme özelliklerine ve davranış gereksinimlerine uygun olacak bir yer temini için dikkat ve özen sarfeder. Özellikle hayvana uygun ve yeterli gıda ve suyu verir; hareketi için uygun imkanları sağlar, kaçışını önleyecek tüm önlemleri alır.

       * Bir hayvan, bu koşullar yerine getirilmediği veya yerine getirildiği halde esarete alışamamışsa ev hayvanı olarak muhafaza edilemez.

       * Bir ev hayvanını üretmek için seçen bir kişi, onun anne ve yavrularının sağlık ve refahını risk altına sokabilecek anatomik, fizyolojik ve davranış özelliklerini gözönünde bulundurmaktan sorumludur.

       * Ebeveynlerinin açık rızası olmadan 16 yaşın altındakilere ev hayvanı satılmaz.

       * Hiçbir ev hayvanı, sağlığına zarar verecek, doğal gücünü ve kapasitesini aşacak acı, sıkıntı veya ızdırap çekmesine neden olacak biçimde suni yardım kullanılarak eğitilemez.

       * Ev hayvanları sağlıklarını riske sokacak koşullar altında reklam, eğlence, sergi, yarışma ve benzeri faaliyetlerde kullanılamaz.

       * Bir ev hayvanının dış görünümünü değiştirmek için cerrahi operasyonlarda bulunulamaz. Kuyrukları, kulakları kesilemez. Ses kısıklığı yaratılamaz. Tırnak ve dişleri sökülemez.