The Others Evde 14 saat hapisiz

Evde 14 saat hapisiz

30.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Evde 14 saat hapisiz

Evde 14 saat hapisiz

Bugün yapılacak nüfus sayımı için 05.00 - 19.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Yasayı ihlal edenlere bir aya kadar hapis cezası verilecek

GENEL Nüfus Tespiti bugün ülke genelinde yapılacak. 600 bin görevli kişi, sayımı gerçekleştirirken vatandaşlar 14 saat evlerine hapsolacak.
Meclis, 30 Temmuz 1997'de bir erken seçim olasılığına karşın, ülke nüfusunun tespit edilmesi ve ona göre illerin milletvekili sayılarının belirlenmesi için 30 Kasım 1997'de tespit yapılması kararlaştırdı. Bugün yapılacak tespitin sonuçları en geç 30 Haziran 1998'de alınacak ve 13.4 trilyon liraya mal olacak.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Tufan Algan, sayım nedeniyle 05.00 - 19.00 saatleri arasında 14 saat süreyle sokağa çıkma yasağı uygulanacağını hatırlatarak, bu yasağa aykırı hareket edenler hakkında 10 günden bir aya kadar hapis cezası verilebileceğini bildirdi.
Genel nüfus tespitinin sağlıklı biçimde uygulanabilmesi için içinde insan bulunan ve bulunması muhtemel olan ev, apartman, okul, kışla, dükkan, resmi bina, karakol, hamam, cami, kilise, çadır, mağara, kovuk ve benzeri yerler, genel nüfus tespitinden önce ayrı ayrı numaralandırıldı.

Nüfus tespiti ve seçmen yazımı, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırınak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde sabah saat 06.00'da, diğer illerde ise saat 07.00'de başlayacak.

DEVLET İstatistik Enstitüsü (DİE) Sosyal İstatistikler Daire Başkanı Dr. Şeref Hoşgör şunları söyledi:
"Havaalanlarında özel sayım ekipleri görev alacak. Havaalanı yoğunluğuna göre oluşturulacak özel sayım ekipleri, yurtdışına giden yabancı ve Türkleri tespit edecek. Yurtdışından gelen Türk ve yabancıların tespiti yapıldıktan sonra ikametgah adreslerine ulaştırılacak. Geçici olarak yurtdışında bulunan Türklerin tespiti yapılmayacak. Yasa gereği sayılacak kişilerin milli sınırlar içinde bulunması gerekiyor. Bu nedenle sayım günü Türkiye sınırları içinde bulunan yabancıların da sayımı yapılacak."
Kara, hava, deniz ve demiryolu ile seyahat halinde olanlar ve buralarda görev yapanlar, özel olarak görevlendirilecek nüfus tespit memurlarınca kayda geçirilecek. Silahlı kuvvetler, jandarma ve polislerin bulunduğu kışla, karakol, yabancı askeri üslerle elçilikler de özel nüfus tespitinin yapılacağı alanlar olarak belirlendi. Sayımın bittiği, radyo, TV, hopörler, top, siren ve benzeri araçlarla halka duyurulacak. Nüfus tespit evrakları, 4 gün içinde PTT veya en seri araçla DİE'ye gönderilecek.
Nüfus tespitinin ardından hazırlanacak seçmen kütüklerine 30 Kasım 1979 (bu tarih dahil) ve daha önceki doğumlular yazılacak. 30 Kasım 1979'dan sonra doğanlarla silah altında bulunan erler, onbaşılar, kıta çavuşları, askeri öğrenciler, ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar, kısıtlı olanlar veya kamu hizmetinden yasaklı bulunanlar seçmen kütüğüne yazılamayacak.