The Others 'Evet, bombaları biz koyduk'

'Evet, bombaları biz koyduk'

19.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Evet, bombaları biz koyduk'

Evet, bombaları biz koyduk


Mumcu, Üçok, ve Kışlalı'ya bomba koyanların Ferhan Özmen ve Necdet Yüksel olduğu ortaya çıktı. Uğur Mumcu talimatı İran'dan


       Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Bahriye Üçok, Turan Dursun, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı cinayetlerine ilişkin önemli bilgiler elde edilen Umut operasyonunda yeni bulgulara ulaşıldı. Tevhid grubunun askeri kanat sorumlularından Ferhan Özmen ve Necdet Yüksel'in, Mumcu'nun aracına bombayı yerleştiren kişiler olduğu ortaya çıktı. Üçok'a gönderilen bombalı kitabı hazırladığı belirtilen Özmen'in, Kışlalı'nın otomobiline de bombayı bırakan isim olduğu kaydedildi.
       Milliyet'in aldığı bilgilere göre, üç aşamalı soruşturmaya devam eden Ankara polisi, Mumcu cinayetinin zanlılarından Hasan Kılıç'ın ifadelerini de dikkate alarak verdiği şu bilgilere ulaştı:
       KUDÜS ORDUSU: Mumcu, Üçok, Aksoy ve Kışlalı cinayetlerinin aydınlatıldığı soruşturmalarda, Selam gazetesi çevresinde oluşan Tevhit grubunun İran'ın organizasyonuyla "Kudüs Ordusu" adı altında faaliyet gösterdiği saptandı. Grubun "kültürel" ve "askeri" olmak üzere iki kanadı belirlendi. Hasan Kılıç, Mehmet Ali Tekin gibi isimlerin kültürel kanadı, Ferhan Özmen ve Necdet Yüksel'in askeri kanadı oluşturduğu ortaya çıktı.
       İRAN'LA TELEFONLARI SAPTANDI: Özmen, ifadesinde eğitim gördüğü İran'a beş kez gittiğini söyledi. Özmen'in İranlılarla bağlantıları telefon kartlarıyla belgelendi. İlk kez 1987 - 1988 yılında İran'a gittiğini anlatan Özmen, İranlı diplomatlarla Kılıç aracılığıyla tanıştığını söyledi.
       TAKSİCİ BOMBACI POLİSLERİ ŞAŞIRTTI: Özmen, verdiği bilgilerle bombacı polisleri hayrete düşürdü. Eylemlerde kullandığı bombaları ayrıntılarıyla anlatan Özmen, düzenekleri de çizdi. Özmen'in, ajanların çalışması, istihbarat toplama, takip konusunda çok sayıda kitap okuduğu ortaya çıktı. Taksi şoförlüğü yapan Özmen'in yanı sıra, Necdet Yüksel'in de şoförlük yaptığı ve yakın arkadaş grubu içinde yer aldıkları belirlendi.
       TAHRAN'DAN HARÇLIK: Eylemlerde kullanılan patlayıcıların 1990, 1998 ve 1999 yıllarında üç parti halinde diplomatlar aracılığıyla İran'dan geldiği ve Necret Yüksel'in kontrolünde saklandığı saptandı. Özmen, eylemler için para değil, takip ve malzeme alımları sırasında harcamak üzere "el harçlığı" aldıklarını söyledi.
       10 YILDA ÜÇ CİNAYET: Özmen ve Yüksel'in, 24 Ocak 1993'te öldürülen Mumcu'nun aracına bombayı koyan kişiler olduğu da ortaya çıktı. Tutuklanan Yusuf Karakuş'un ifadesinde kimliğini bilmediği İranlılar olarak açıkladığı kişilerden ikisinin Yüksel ve Özmen olduğu belirlendi. Diğer zanlıların ise halen isimleri gizli tutulan iki kişi olduğu saptanırken, Mumcu suikastında "Nasır" kod adlı İranlı bir kişinin varlığı belirlendi. Özmen, 1999'da katledilen Kışlalı'nın aracı için bomba hazırlayan ve araca bırakan kişi olduğunu da açıkladı. Özmen, 1990'da bombalı kitapla öldürülen Üçok için 1,5 ay istihbarat yaptığını da anlattı.
       İRAN'DAN MUMCU EMRİ: Özmen ve Yüksel, ifadelerinde laik aydınlara yönelik eylemler konusunda İran'dan talimat almadıklarını, kendi insiyatiflerini kullandıklarını açıkladı. İki zanlı, sadece Mumcu ve Türkiye'deki bazı yabancılar için talimat aldıklarını söyledi.