The Others ‘F tipi’ cezaevi çağdışı

‘F tipi’ cezaevi çağdışı

22.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘F tipi’ cezaevi çağdışı

‘F tipi’ cezaevi çağdışı


ABD’de Cezaevleri Bakanlığı müfettişliği yapan Melda Türker gelişmiş ülkelerin F tipi cezaevini çoktan terkettiğini söyledi


       Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerindeki olaylara karşı çare olarak gördüğü “F tipi" cezaevleri, ABD’de Cezaevleri Bakanlığı müfettişiliği yapan Melda Türker’e göre ne çağdaş ne de yüksek güvenlikli.
       İnfaz hukuku uzmanı Türker, gelişmiş ülkelerin bu cezaevlerini çoktan terk ettiğini savundu. ABD’de 25 yılda, 120 cezaevinin mimari yapısını, şartlarını denetleyip, çağdaş infaz sistemleri hakkında raporlar hazırlayan Türker, yapımı süren cezaevlerinin, şu anda kullanılan özel tip cezaevlerinin benzeri olduğunu, tek farkın, koğuş sistemi yerine oda sistemine geçilmesi olduğunu belirtti. Türker, Milliyet’in sorularına şu yanıtları verdi:

       F tipi cezaevlerini incelediniz mi?
       Türker: Sincan’da yapımı süren cezaevinin içine girdim, bir koridorundan geçtim, tamamlanmamıştı. Koridorun bir tarafında üç kişilik üç tane oda vardı, aslında infaz literatüründe oda diye bir şey yoktur. Üç kişilik oda olmaz, koğuştur. Zamanla üç kişilik yer altı kişilik olacak. Benim gördüğüm iki katlı bir şeydi, cezaevinden başka her şeye benziyordu..

       Bu cezaevinin getirisi olmayacak mı?
       Türker: Bu cezaevinden ne devletin ne suçluların kazanacağı bir şey yok. Cezaevinin dışı fevkalade güvenli olup, kaçmaları engellenebilir. Mahkumların devamlı görüntülenip denetlenmesi lazım. Bu mimari tarzın idare edilmesi çok daha zor, çok uzun koridorlar var. Burada eylem yapılacak, camları kırılacak. Öyle büyük camlar koymuşlar ki. Camlardan dışarısı görünmüyor, sadece gökyüzü görünüyor.

       Katlarda kamera yok mu?
       Türker: Boş koridorlara koymuşlar.

       ABD’de kırılabilir cam yok mu?
       Türker: ABD’de kırılmayan camlar kullanılır. Mahkumlar, gözden uzak yerlerde tutulmuyorlar. Şeffaflık var. Mahkumlar, kameralarla sürekli olarak gözetlenir, denetlenir. Tek kişilik odalarda, gerektiğinde yalnız kalması sağlanır.