The Others Facianın ardından ilk dersbaşı

Facianın ardından ilk dersbaşı

02.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Facianın ardından ilk dersbaşı

Facianın ardından ilk dersbaşı


İbrahim BÜYÜKFURAN - BURSA


BURSA'da, İhsan Dikmen 3. İlköğretim Okulu'nda yaşanan ve altı öğrencinin ölümüyle sonuçlanan facianın ardından okulda ilk dersbaşı dün yapıldı. Lodos'un etkisiyle çöken çatının altında kalan arkadaşlarını anmak için çiçeklerle okula gelen öğrenciler, gözyaşlarını tutamadı.
Kazada ölen Aykut Mustafa Mert, Tuğba Zengin, Oya Ergin, Çetin Top, Veysel Bakımova ve Şengül Şimşek'in boş sıralarına karanfil bırakan öğrenciler, birbirini teselli etti. Sürekli ağlayan Aykut Mustafa Mert'in yakın arkadaşı Mehmet Aydın güçlükle yatıştırıldı. Facianın etkisinden kurtulamayan bir grup öğrencinin ise rapor alarak okula gelmediği öğrenildi.
Lodosun etkisiyle çöken çatının onarım çalışmaları da sürüyor. Binanın sökülen çatısında tahtaların tamamının yenilendiği görülürken, sabahın erken saatlerinde okul önüne gelen öğrenci velileri, okul yöneticilerinden inşaat bitene kadar öğrencileri bahçeye çıkarmamalarını istedi.

Soruşturmada son durum

Kazanın ardından gözaltına alınan ve ertesi gün serbest bırakılan binanın müteahhidi Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi FP'li Mehmet Adıgüzel, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporla aklanırken, ölen öğrencilerin velileri, kazayla ilgili soruşturmanın kapatılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
Uzmanların "eksik malzeme kullanıldığı" yolundaki iddialarının aydınlatılmasını isteyen veliler, okul yöneticilerini de önlem almamakla suçladı. Aileler, Bayındırlık İl Müdürlüğü, müteahit ve okul yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
Kazanın meydana geldiği gün olay yerinde inceleme yaptıklarını belirten Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Ali Özyurt, her şeyin projeye uygun olarak yapıldığında ısrar ediyor. Çatı kalkan duvarlarının taşıyıcı bir özelliği bulunmadığını vurgulayan Özyurt, "Çatı kalkan duvarlarının yapımında malzemeden çalınmadığını belirledik" dedi.

"Suçsuzum"

Olayda kusurlu olmadığını belirten müteahhit Mehmet Adıgüzel, "Projeyi Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü hazırlıyor. Ben sadece projeyi uyguladım. Olayda eksik malzeme kullanılması mümkün değil, çünkü malzeme ölçüleri standart. Malzemeler TSE belgeli fabrikalardan alınıyor. Çatı kapağı açık olduğu için şiddetli rüzgar basınç yapmış. Bu nedenle çatı kalkan duvarları patlamış" diyerek kendini savundu.