The Others Fatma Cengiz kim?

Fatma Cengiz kim?

23.02.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Eski Özel Harekâtçı Şahin’in ifadesinde geçen Fatma Cengiz adlı kişinin kimliği, Kayseri’de aynı isimle bir başka kişinin bulunması nedeniyle soru işareti yarattı. DHA muhabirinin, ‘Fatma Cengiz’leri karıştırdığı’ öne sürüldü. Araştırmamız bu iddiayı doğrulamıyor

Fatma Cengiz kim

Ergenekon davası sınıklarından eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin’in ifadelerinde adı geçen ve ‘onuncu dalga’da tutuklanan Fatma Cengiz adlı kişiyle ilgili haberler medyayı hafta boyunca uğraştırdı.
Susurluk hükümlüsü Şahin’i terörle mücadele konusunda oluşturulacak müsteşarlığa getirileceğine kimler inandırmıştı. Söylentilerin kaynağında Şahin’in Genelkurmay’la ilişkisini kuranlarda asker-sivil görevliler var mıydı? Yoksa “Aktütün saldırısını MİT’e haber vermiştim” diyen Şahin’in resmi makamlarla bağlantıları ‘sosyal ilişkileriyle’ mi sınırlıydı?
Radikal gazetesi Şahin’in ifadelerini yayımlayınca, savcıların daha çok askerler üzerinde odaklandığı gözlendi, o arada bu ilişkileri Kayseri Hava İndirme Tugayı’nda çalışan sivil memur Fatma Cengiz’in sağladığı öne sürüldü.

Fatma Cengiz’in kimliği
Genelkurmay bu haberlere tepki göstererek Şahin’in ifadelerinde geçen Fatma Cengiz’in Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı’nın hiçbir biriminde görev yapmadığının tespit edildiğini açıkladı. “Fatma Cengiz kimdir? Kime ve hangi amaçlara hizmet etmektedir?” diye sordu.
Milliyet, 14 Şubat’ta Doğan Haber Ajansı (DHA) kaynaklı bir haberle Kayseri’ye uzandı. “Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Fatma Cengiz’in Kayseri’de ‘Çerkez Fatma’ lakabıyla tanındığı ve yerel bir gazetede köşe yazarlığı, yerel bir radyoda siyasi yorumlar yaptığı ortaya çıktı” şeklinde bilgiler içeren haberi “Çerkez Fatma kimin emrinde?” başlığıyla manşetine taşıdı.
Habere göre, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Fatma Cengiz “Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesi Poyrazlı köyünden Kayseri’ye yerleşen Hasan Cengiz’in iki çocuğundan büyüğü. Sürekli bir işi yok. Kendisinden küçük olan ve bir kapı fabrikasında çalışan erkek kardeşiyle birlikte, Kayseri’de Sahabiye Mahallesi’nde oturuyor. Erciyes Dağı’nda düzenlenen zafer kurultaylarını kaçırmıyor, yerel bir radyoda yorumlar yapıyor ve yine bir yerel gazetede köşe yazısı yazıyor. Ozanlar Derneği’ne gidiyor. Kayseri’de Ermenilerin en çok hangi bölgede yaşadığıyla ilgili araştırmalar yapan Türk cumhuriyetlerinden çok sayıda kişi tanıyor. Nişanlısının askerdeyken girdiği çatışmada teröristlerce şehit edilmesi nedeniyle bunalıma girdiğini ve bu olayın ardından milliyetçi grupların arasında yer aldığı iddia ediliyor.”

İkinci Fatma Cengiz
Bu gelişmeler yaşanırken Kayseri’de ikinci Fatma Cengiz olduğu bilgisine ulaşıldı. Milliyet’in “Fatma Cengiz’leri karıştırdığı” ve “yanlış kişi”yi bulduğu öne sürüldü. İkinci Fatma Cengiz de Kayseri’de. Hakimiyet gazetesinin sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Cengiz’in eşi ve zaman zaman köşe yazıları yayımlanıyor. 16 Şubat tarihli gazetede DHA muhabirinin “Hangi Fatma Cengiz”den söz ettiği net olarak yazıldı. Bu karışıklığı ortadan kaldırmak üzere DHA Kayseri Büro Şefi ve haberde imzası olan Oktay Ensari’ye başvurduk.

‘Karıştırmadık’
Oktay Ensari’nin Okur Temsilcisi’ne yaptığı değerlendirme şöyle:
“Hakimiyet gazetesinde görev yapan Fatma Cengiz ile Ergenekon davasından tutuklanan Fatma Cengiz’i karıştırmamız mümkün değil. 13 yıl Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptım. Üç dönem, Fatma Cengiz’in eşi Mustafa Cengiz ile birlikte aynı yönetimde yer aldım. Hakimiyet gazetesi yazarı Fatma Cengiz üyeliğe bizim dönemimizde alındı. Ayrıca Cengiz ailesi bizim 20 yıllık aile dostumuzdur. Ergenekon davasından tutuklu Fatma Cengiz’in şimdilerde kapatılan Radyo Türkiyem’de ‘Maziye Hasret‘ adlı program yaptığını, As Radyo’da çalıştığını biliyorum. Ayrıca, tutuklu sanık Fatma Cengiz’in çeşitli gazete ve dergilerde takma adla yazıları var.”
Mustafa Cengiz de kendi gazetesinde tutuklu olan Fatma Cengiz’in kardeşi Alper Cengiz’in ifadelerine yer vermiş. Alper Cengiz ablasının gözaltına alındığını, İbrahim Şahin’in tutuklanmadan yaklaşık 20 gün öncesinde evlerinde iki gece kaldığını da doğruluyor.


Ombudsman’ın Görüşü:

İfadelerde ‘Fatma Cengiz’in Kayseri’de çalıştığı belirtildiği için habercilerin ilk anda oraya yönelmesi doğru. Nitekim ortaya ‘Çerkez Fatma’ diye bilinen ve fotoğrafları da medyaya yansıyan bir kişi çıkıyor. Ve Şahin’le bağlantısı olan bu kişi halen Ergenekon sanığı olarak Silivri’de tutuklu bulunuyor.
“Çerkez Fatma” olarak bilinen sanığın Kayseri’deki ilişkileri araştırılırken aynı isimde ikinci bir Fatma Cengiz’in çıkması ve Hakimiyet gazetesinde çalışıyor olması tuhaf bir rastlantı.
Bu tuhaf rastlantının okurda kafa karışıklığına yol açmaması için Ergenekon sanığı Fatma Cengiz’in avukatı bulunabilir ve suçlanan kişinin gerçekte ne iş yaptığı ve İbrahim Şahin’in ifadelerinde geçen Kayseri’deki askeri veya istihbari birimlerle ilişkisi sorulabilirdi.
Dolayısıyla artık ‘Hangi Fatma Cengiz’den söz ettiğimiz’ açıklığa kavuşmuş olmasına karşın “Kim bu Fatma Cengiz?” sorusu önemini koruyor.
Medyada Ergenekon davasından tutuklu olan Fatma Cengiz’in ruhsal sorunlarının olduğuna vurgu yapıldı. Ruhsal sorunları varsa evinde ele geçirilen dokümanları ve eylem planlarını, telefon konuşmalarını nasıl yorumlamak gerekiyor? Örneğin Mutafyan’a yönelik lav silahlı saldırı eylemler, ya da eylem için eleman temin edecek isimlerle olan bağlantıları araştırılmış mıdır?
Fatma Cengiz’in kimliği bu sorularla birlikte değerlendirildiği ve araştırıldığı sürece anlam kazanacaktır.
Sonuç: Okur Temsilcisi’nin yaptığı araştırma “Fatma Cengiz’lerin karıştırıldığı” iddiasını doğrulamıyor.