The Others Fehriye elde kaldı

Fehriye elde kaldı

19.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fehriye elde kaldı

Fehriye elde kaldı


Güven Özalp, Brüksel


       Belçika hükümetinin başı, çeşitli baskılara boyun eğerek cezaevinden çıkarıp ev hapsine aldığı Özdemir Sabancı suikastı faillerinden Fehriye Erdal ile iyice derde girdi. Belçika hükümetinin Fehriye'yi göndermek üzere irtibata geçtiği ülkelerden red yanıtı aldığı öğrenildi.
       Bir yandan Erdal'ı gönderecek üçüncü bir ülke bulamamanın sıkıntısını yaşayan diğer yandan da dosyayla ilgili suçlamaları göğüslemek zorunda kalan İçişleri Bakanlığı tam bir açmazda. Erdal'ın barındırıldığı ikinci adresin de ortaya çıkması bakanlık yetkililerini zor durumda bıraktı.
       Fehriye Erdal'ın avukatlarından Jan Fermon, dün Belçikalı basın mensuplarına açık olarak gerçekleştirdiği basın toplantısında İçişleri Bakanlığı'nı "ikiyüzlülük" ve "verdiği sözleri tutmamakla" suçladı.
       Fermon önceki gün Milliyet'e yaptığı açıklamada da "Bu adresin de ortaya çıkması Belçika hükümetinin bu konudaki kapasitesizliğini gösteriyor" ifadelerini kullanmıştı. Erdal ve DHKP - C ikinci adresin de basına sızmasında tek suçlu olarak İçişleri'ni gösterirken bunun örgütün kendi bünyesinden sızmış bir bilgi olabileceği de iddia ediliyor.

       Köşe kapmaca oynandı
       Erdal'ın gelişmeler ışığında tekrar yer değiştirmesi olasılığının da yükseldiği ifade ediliyor. Bu olasılığın tekrar gündeme gelmesindeki en önemli unsur olarak da Erdal'ın yeniden açlık grevine başlamış olması gösteriliyor. Belçika makamları yeni bir "köşe kapmacaya" daha ortam hazırlayacağı gerekçesiyle adres değişikliğine sıcak bakmazken olayların gelişme seyrinin bunu zorunlu kılabileceği ifade ediliyor.

       Kimse istemiyor
       Belçika basınının da olayla yakından ilgilenmeye başlamasıyla hükümet açısından kriz sinyalleri veren bir ortam oluşurken Belçika Dışişleri, Erdal'ı isteyen bir ülke bulmakta çok zorlanıyor. Dışişleri yetkilileri bu konudaki çalışmaların hızla sürdüğünü belirtseler de bunca zamandır bir ülke bulunamaması Belçika açısından işlerin hiç de iyiye gitmediğinin işareti olarak algılanıyor.