The Others Formula 1 Türkiye'de!

Formula 1 Türkiye'de!

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Formula 1 Türkiye'de!

Formula 1 Türkiyede


BÜLENT EKİMCİ


       Formula 1, dünyanın en önemli otomobil yarışlarının başında gelir. Dünyanın sayılı birçok Tv kanalı tarafından da, ya canlı olarak, ya da banttan yayınlanır. Pekçok kişi yarışların yapıldığı ülkeye akın eder. Yarışların düzenlendiği ülke önemli kazanç sağlar. Ancak Formula 1'i genellikle sigara ve içki üreten ve satan kuruluşlar destekler. Bu nedenle de sigara ve alkol karşıtı çevreler Formula 1'e karşıdırlar.
       Formula 1 Türkiye'de yapılabilir mi? Türkiye'de sigara ve içki reklamının yasak olması, Formula 1 gibi sigara ve içki üreticilerinin sponsor olduğu yarışlar için bir engel. Ancak uzmanlar, Formula 1 için başka sponsorlar bulunabileceğini söylüyor. Hatta Formula 1'in Türkiye'de yapılabilmesi için çalışmalar başladı bile. Projenin maliyetinin 40 - 60 milyon dolar arasında olacağı hesaplanıyor. Ancak Türkiye'ye getirisi 150 milyon doları bulacak.

       İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Demir Bükey

Yarış olsun diye Formula yapılmaz

       Engelleyici bir ayrım yapılmasına karşıyım. Türkiye'de herşey gibi Formula yarışları da yapılabilir. Bu organizasyon açısından da, teknik açıdan da mümkün. Fakat bu işin yapılış nedeni çok önemli. Sadece yarış olsun diye yapıyorsak bu çok çocukça olur. Bence Formula - 1, ülkenin tanıtılması ve çevreye katkı sağlaması amacına yönelik olarak yapılmalı. F - 1'in en büyük finans kaynağı sigara ve içki üreten, satan kuruluşlar. Bizim ülkemizde bu ürünlerin reklamı yasak. Fakat bu yarışlar için başka sponsorlar bulunabilir. Bu konuda Formula 1 yarışlarının sahibi olan Berni Ecluston'un iznini almak gerekli. Ben, işadamı Bekir Kutmangil hayattayken, böyle bir proje başlatmıştım ve bu iş için 1 milyon dolar para harcamıştık. Kutmangil ailesine ait olan Kemerburgaz'ın Ağaçlı bölgesinde, daha önceden kömür madeni olan bu bölgenin rehabilitasyonu için bir çalışma da başlatılmıştı. Projenin değeri 30 milyon dolardı. Fakat Kutmangil'in ölümünden sonra proje tamamen durdu.

       Türkiye Otomobilciler Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu

Türkiye 150 milyon dolar kazanır

       Bu soruyu kendimize sorarak çok zaman harcadık. Bu konuda son aşamaya geldik. İki ay içinde bu projeyi hayata geçirmek için çalışmaya başlayacağız. Bu işin içinde devletin kesinlikle olması gerekiyor. Almanya'nın eski Başbakanı Helmut Kohl'un bile, "Formula 1'e ihtiyacımız var. Bu nedenle bu konuda her türlü açıklığı getirmemiz gerekli" şeklinde bir açıklaması olmuştu. Bu açıklama Formula 1'in önemini tam olarak ortaya koyuyor. Formula 1 yetkilileri çok kısa bir süre sonra ülkemize gelecek. Kendilerine bir devlet teminat mektubu verilecek. Bizim Turizm Bakanı Erkan Mumcu ile birlikte Malezya'da yaptığımız incelemede ilk öğrendiğimiz şey, Malezya hükümetinin ülke tanıtım bütçesinden 80 milyon dolar harcadığı ve bu paranın ilk yıl sonunda 170 milyon dolar olarak geri döndüğüdür. Bizim projemizde 40 - 60 milyon dolara mal olacak ve 150 milyon dolar getiri sağlayacak.