The Others Futbol batıyor!

Futbol batıyor!

02.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Futbol batıyor!

Futbol batıyor

Futbol batıyor!

Futbol maçlarını naklen yayınlayan paralı kanallar Batı’da büyük sorunlar yaşıyor. Gelirlerinin büyük bölümünü naklen yayınlara bağlayan kulüpler de artık tatlı hayatlarını bırakmak durumunda kaldılar. Yani bir sistem çöküyor.

Alman Kirch grubunun Alman ligi maçlarını dört yıllığına 1,5 milyar Euro’ya satın almasının ardından düştüğü ekonomik kriz ve ardından batış sinyalleri vermesi Alman ligini resmen altüst etti. Bu ayın ortalarında Alman Futbol Federasyonu takımları kurtarmak için gruba 100 milyon Euro vermeyi vaadetti. Bu olmaz ise Kirch yayınlar için kamu TV’si ARD ya da diğer özel grup RTL’in kapısını çalabilir. Bayern Münich’in yıllık gelirinin yüzde 20’sini naklen yayınlardan elde ettiği, Saint Pauli ve Hamburg gibi orta halli (bir zamanlar efsaneydi) takımların ise gelirlerinin üçte ikisini bu yayınların oluşturduğu gözönüne alınırsa Almanya’da futbolun ciddi ciddi batma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyleyebiliriz.

Bu durum bazı çelişkileri de beraberinde getiriyor. "Futbol elden gidiyor" diyenler işi devlet meselesi yapıyorlar. Federal hükümetin kulüplere para yardımı yapması tartışma yaratıyor. 150 milyon Euro yardım, bazı eyaletlerde kabul görürken bazılarında ise "Milyarder oyuncuların yardımına halkın parası mı gidecek?" diyerek karşı çıkılıyor.

İngİltere’de de İngiliz futbol tarihinin en büyük krizi yaşanıyor denilebilir. ITV Digital bugün idari kovuşturmaya uğradı. Kulüplerin maç yayın hakkı tutarı olan 178 milyon sterlini ödenemeyince kulüpler resmen yandı. Transferler çuvalladı ve aralarında Queen’s Park Rangers, Nottingham Forrest gibi ünlü takımların da olduğu 30 kadar takım kapıya kilit vurma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

İtalya’da paket yayın yapan Stream ve Telepiu, naklen yayın haklarını verimli hale getirmemekle suçlanıyorlar. Bu ülkede RAI maç yayınları konusunda girişimlere başlamış bile.

İspanya’da kulüpler, önümüzdeki yıl maçlar için yıllık 300 milyon Euro istiyor. Yayın haklarını elinde bulunduran Audiovisual Sport (Via Digital ve CanalSatellite’in oluşturduğu konsorsiyum) büyük kayıpları olduğunu ve önümüzdeki yıl için anlaşmayı bir daha gözden geçirmek zorunda olduklarını söylediler. Yani yan çizdiler.