The Others Garipoğlu için 3 yıl hapis istemi

Garipoğlu için 3 yıl hapis istemi

19.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Garipoğlu için 3 yıl hapis istemi

Garipoğlu için 3 yıl hapis istemi


HÜLYA ÇORAKÇI İstanbul


       Yönetimi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen bankalardan Egebank'la ilgili dosyadaki incelemelerini tamamlayan Şişli Cumhuriyet savcıları Mecit Ceylan ve Altan Günaydın, Sümerbank'ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu hakkında da, "Bankalar Yasası'na muhalefet" suçundan üç yıla kadar hapis cezası istediler.
       Şişli C. Savcılığı, Sümerbank'ı satın alırken, öldürülen işadamı Nesim Malki'den borç aldığı 25 milyon doları banka kayıtlarına geçirmediği öne sürülen Garipoğlu ve eski Genel Müdür Şükrü Karahasanoğlu hakkında dava açtı.
       Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü'nün suç duyurusu üzerine soruşturmayı yürüten savcılık, Garipoğlu'nun Malki'den borç olarak aldığı 25 milyon doların banka kayıtlarına geçirilmediğini belirledi. Malki'nin öldürülmesinin ardından ortağı Erol Erkohen ile mirasçılarının 25 milyon doları istemesi üzerine Garipoğlu'nun, borca karşılık Malki'nin şirketi Tunca Holding'e 25 milyon 865 bin dolarlık kredi verdiği belirtildi. Tunca Holding'e verilen bu kredinin de banka kayıtlarına geçirilmediğini belirleyen savcılık, Garipoğlu ve Karahasanoğlu'nun 4489 sayılı Bankalar Yasası'nın 22 / 5 maddesine aykırı davrandıklarını belirtti.

       10 milyon dolar soruşturması
       Hayyam Garipoğlu hakkında, "Emniyeti suiistimal ve dolandırıcılık" suçlamasıyla da soruşturma başlatıldı. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nın yaptığı suç duyurusu üzerine Şişli C. Savcılığı'nca başlatılan soruşturmada, Sümerbank'ın, İslam Kalkınma Bankası'ndan 10 milyon dolar alarak, Garipoğlu'nun babası Kasım Garipoğlu'nun Genel Müdür, kardeşi Nida Garipoğlu'nun da Genel Müdür Yardımcısı olduğu Akmaya Şirketi'ne devrettiği anlaşıldı.
       Sümerbank'ın yüzde 20 payına sahip Akmaya'nın sahibi Hayyam, babası ve kardeşinin soruşturma çerçevesinde ifadelerinin alınacağı belirtildi. Karahasanoğlu ile Genel Müdür Yardımcısı Metin Berk'in de sanıklar arasında yer aldığı ifade edildi.
       Garipoğlu'nun soruşturmayla ilgili ifadesinde, "Akmaya'ya devredilmek üzere Sümerbank adına İslam Kalkınma Bankası'ndan 10 milyon dolar aldığını" söylediği, ancak devletin Sümerbank'a el koymasından sonra paranın sadece faizini ödediğini kaydettiği bildirildi.
       Ankara 7. Asliye Ticaret Mahkemesi, TMSF avukatı Dilek Tubay'ın başvurusu üzerine 25 Ocak'ta Kasım, Hayyam ve Nizam Garipoğlu ile Handan Güleç hakkında yurtdışına çıkış yasağı vermişti. Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi de, yine Tubay'ın başvurusu üzerine, söz konusu banka yöneticilerinin taşınır ve taşınmaz mallarına ihtiyati tedbir koymuştu.