The Others Gazeteciye ‘haber’ sorgusu!

Gazeteciye ‘haber’ sorgusu!

22.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gazeteciye ‘haber’ sorgusu!

Gazeteciye ‘haber’ sorgusu


Emniyet, gazetecileri haber kaynaklarını açıklamaya zorladı. Basın Konseyi sert tepki gösterdi: Hakkınız yok


       Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, gazetecileri haber kaynaklarını açıklamaya zorlamasını protesto etti.
       Ekşi, yayınladığı protesto mesajında, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün son zamanlarda gazetecilere yönelik “yeni bir baskı ve yıldırma kampanyası" başlattığını savundu.
       Genel müdürlüğün “tipik bir polis devleti" uygulamasına başladığı ve gazetecileri haber kaynaklarını açıklamaya zorladığını, meslektaşlarının yazıları ve Konsey’e yapılan başvurulardan öğrendiğini belirten Ekşi, şunları kaydetti:
       “Nitekim bu başvurulardan birinde de ifade edildiği gibi bizzat Emniyet Genel Müdürü Turan Genç’in talimatlarıyla, 10 Temmuz 2000’de polis müfettişleri Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde (sanki görev ve yetkileri varmış gibi) önce haberi yapan Milliyet Gazetesi muhabiri Tolga Şardan, Hürriyet Gazetesi muhabiri Kadir Ercan ve Sabah Gazetesi muhabiri Ünsal Ergel’e yazılı tebligatla (ifadesinin alınacağı) bildirilmiştir.
       Yine Star Gazetesi polis muhabirlerinden Saygı Öztürk’ün de, Umut Operasyonu sanıklarının ifadelerini yayınladığı için ifadesinin alınacağı kendisine yazılı olarak tebliğ edilmiştir. Ayrıca ATV muhabiri Adnan Gerger’e de, bazı haberlerle ilgili olarak ifadesine başvurulacağı sözle bildirilmiştir. Tebligata uyarak ifade vermeye giden gazetecilerin hepsi de, Basın Meslek İlkeleri’ne saygılı bir tutum ve gazetecilik mesleğinin onuruna uygun bir tavırla (haber kaynağını açıklamayacaklarını) bildirmişler ve ifadelerinin altını imzalamışlardır."
       Genç’in, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne tayininden beri başlayan bu uygulamanın sorumlusunun bizzat kendisi olduğunu da dile getiren Ekşi, mesajını şöyle tamamladı:
       “Basın üzerinde baskı uygulamayı ve halkın gerçekleri öğrenmesini engellemeyi amaçlayan bu uygulama, onunla ilgili emri verenin hukuk devletine ve demokratik sistem ilkelerine ne kadar yabancı bir kafa yapısına sahip bulunduğunu göstermesi yönünden önemlidir.