The Others ‘Gelin-güvey’ operasyonu!

‘Gelin-güvey’ operasyonu!

19.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Gelin-güvey’ operasyonu!

‘Gelin-güvey’ operasyonu


Çanakkale Çan’da düğün yapan ve mevlit okutanların peşine düşen müfettişler, el kadar ilçede 1 trilyonluk vergi kaçağı buldu


       Matador’, Balina’, ‘Kasırga’ derken Çanakkale’nin Çan ilçesinden enteresan bir operasyon haberi daha geldi. İlçenin vergi müfettişleri, evlenen, ev yapan, mevlit okutan, sünnet yapanları belirleyerek yaptıkları harcamalar karşılığında fatura alıp almadıklarını sorunca ortaya çıktı ki; 25 bin nüfuslu ilçede 1 trilyonluk harcama faturalandırılmamış.

       Dedektif gibi iz sürdüler
       Operasyonun mimarı Çan Vergi Dairesi Müdürü Kasım Gülaç. Müdürün emriyle belediye kayıtlarını inceleyen vergi müfettişleri, ilçe genelinde 1 Haziran - 10 Eylül arasında 128 kişinin evlendiğini belirledi. Birer dedektif gibi iz süren müfettişler, düğün salonları ve matbaalardan edindiği bilgilerle ilçede 350 sünnet düğünü yapıldığını da saptadı.

       Mevlit okuyan bile çağrıldı
       Bu bilgilerden sonra ‘operasyonun’ ikinci bölümünün icrasına geçildi. Düğün salonu işletenler, meşrubat satanlar, pasta ve düğün yemeği yapanlar, sandalye kiralayanlar, matbaacılar, fotoğraf çekimi yapanlar, kuaförler, sarraflar, mobilyacılar, konfeksiyoncular hatta mevlit okuyan hocalar bile müfettişlerce isim isim belirlendi.
       Belirlenen kişiler tek tek müdürlüğe çağrılarak fatura bilgileri soruldu. Yapılan karşılaştırma sonunda 1 trilyon liralık kaçak tespit eden müfettişler denetimleri bu kez inşaatlara kaydırdı. İnşaat yapan 252 kişinin listesini çıkarıldı ve kullanılan malzemeler için yapılan harcamaların belgeleri araştırıldı.

       Müdürü şikayet ettiler
       Müdür Kasım Gülaç’ın başlattığı bu uygulama ilçede yaşayanları da ikiye böldü. Uygulamadan rahatsız olan Çan esnafı, operasyonun ardından eski satışlarının faturalarını kesme telaşına düşerken bir grup esnaf Vergi Dairesi Müdürü Gülaç’ı Maliye Bakanlığı’na şikayet etti.
       Gülaç, devlet memuru olduğu için konuşamaktan kaçınırken, Çanakkale Defterdarı Ramazan Taşaltın, “Uygulama, arkadaşımızın kendi uygulaması. Ona özel olarak verilmiş bir görev yok. Kaymakamlıktan bu konuda görüş istedik" diye konuştu.
       Çan Kaymakamı Şükrü Görücü ise vergi dairesi müdürüne sahip çıkarak, “Bu çalışma yasaldır. Müdür Gülaç’ı kutluyorum" dedi.