The Others Generale RP tepkisi

Generale RP tepkisi

20.04.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Generale RP tepkisi

Generale RP tepkisi

Tuğgeneral Özbek'in Refah'a yönelik eleştirileri, partide tepkiyle karşılandı. Partinin ağır topları bayram konuşmalarını Özbek'e yanıt vermeye ayırdı


RP İstanbul İl Teşkilatı'nın partililerle bayramlaşmasına Erzurum Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Osman Özbek'in RP ve Başbakan Necmettin Erbakan hakkındaki sözlerinin gölgesi düştü.
Partinin ağır topları, bayram konuşmalarının büyük bölümünü Tuğgeneral Özbek'e yanıt vermeye ayırdı. RP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, "Lütfen haddinizi bilin" derken, İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin, "Sırtlarındaki üniformayı çıkarıp öyle konuşsunlar, yoksa sussunlar" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "Ismarlama konuşma yapanlardan iğreniyorum" diye konuştu.
Sabahki bayramlaşmaya Kültür Bakanı İsmail Kahraman, Aksu, Şahin, İstanbul milletvekilleri Azmi Ateş, Osman Yumakoğulları, Hüseyin Kansu, Ekrem Erdem, Erdoğan, İl Başkanı Ali Yılmaz Örnek, belediye başkanları, ilçe başkanları ve partililer katıldı.
Konuşmasında isim vermeden Tuğgeneral Özbek'i eleştiren Erdoğan, görüşlerini şöyle dile getirdi:
"Ismarlama konuşmaların ve konuşmacıların metinlerinden iğreniyorum. Şahsi çıkarlara dayalı veya temsil ettikleri toplulukların çıkarlarını korumaya dayalı ısmarlama konuşmalardan iğreniyorum. Bize kendi iradesinin ortaya koyduğunu aynen halkına nakleden yöneticiler lazım. Bazı makam ve mevkilerin kendilerine verdiği yetkiyi ceberrut bir anlayışla halkına baskı için kullanmayı ne bu topluluk, ne barış, ne kardeşlik anlayışı kabul eder. Erdoğan, gazetecilerin "Ismarlama konuşma yapan Tuğgeneral Özbek mi?" sorusuna "Kim yapıyorsa siz iyi anlıyorsunuz" yanıtını verdi.
Aksu da isim vermeden Tuğgeneral Özbek'e yüklendi. Aksu "İnsanın haddini bilmesi çok güzeldir. Haddini bilmeyenlere sesleniyorum. Lütfen haddinizi bilin. Demokratım diyenlerden, çifte standartlardan uzak tam demokrat gibi davranmasını istiyorum" dedi.

Şahin ise Özbek'in "PKK'lılarla mücadele ettiğim gibi onlarla da mücadele edeceğim" sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine şöyle konuştu:
"Onlarla kimi kastettiğini bilmiyorum. RP meşru bir partidir. TSK mensupları bu ülkeyi ne kadar seviyorlarsa, birliğini ne kadar istiyorlarsa biz de o kadar seviyor ve istiyoruz."
Özbek'in hacla ilgili sözlerini "sürçü lisan" diye nitelendiren Şahin "Sanıyorum sözlerinden pişman olmuştur. Belki de tashih edecektir. Eğer beyanlarında suç veya haddini aşan sözler varsa Genelkurmay ve yasalar gereğini yapar" dedi. Şahin şöyle devam etti:
"Ordu mensuplarımızdan siyasetle ilgilenmek isteyenler varsa, lütfen istifa edip siyasete atılsın. Tıpkı Doğan Güreş gibi. Zaman zaman iç politikaya yönelik beyanlarda bulunuyorlar. Bu doğru değil. Yasa seslerini kesmesini istiyor."

Tuğgeneral Doğu Silahçıoğlu'nu mahkemeye veren Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak ise şu değerlendirmeyi yaptı:
"Dikensiz gül olmaz. Bütün gülleri de diken var diye suçlamak yanlış olur. Belki siyasete ısınıyordur. Biraz sivri çıkış yapacak ki kendine yer hazırlasın. Genelkurmay'ın hesap sorması gerekir. Biz devlet memuruyken siyaset yapamıyorduk. Bu komutanlar siyaset yapacaklarsa, sırtlarındaki elbiseleri çıkarsınlar."
Kahraman da konuyla ilgili sorular üzerine, sandık hakimiyetinin ötesinde bir hakimiyet olmayacağını belirterek Türkiye'nin demokrat, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak yönetilmeye devam edeceğini söyledi. Kahraman, Özbek hakkında polemiğe girmeyeceğini vurguladı. RP'li diğer yetkililerin değerlendirmeleri ise şöyle:
Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş: "Bu konuşmayı normal bir kafayla yaptığına inanmıyorum. Sayın generalin hacla ilgili görüşleri de Müslüman kesimin orduya sempatisini azaltır."
Devlet Bakanı Sacit Günbey: "Herkesin haddini bilmesi gerekir. Konuşmayı yapan adam bir il müdürüyle eşdeğerdedir. Nasıl bir il milli eğitim müdürü politika yapamazsa o adam da politika yapamaz. Politika yapmak istiyorsa üniformasını çıkarsın. Halk gereken cevabı verecektir. Ortada bir yanlış var, düzeltilmesi gerekir."

Tuğgeneral Osman Özbek'in RP'de büyük tepki yaratan sözleri şöyleydi:
"Ordunun üzerinde siyasi baskı var. Hazır bir cumhuriyete kon, sonra `ben laikliği yıkarım' de. Yık da görelim. Dedelerimiz yüzüne tükürür. Atatürk'ün kemikleri sızlıyordur.
Müslüman olmaktan iftihar ediyoruz, ama yobaz Müslüman değiliz. Karanlık içinde de değiliz. Hristiyanlıktan geri kalan Müslüman olmak istemiyoruz. Cezayir'deki gibi kelle keserek iktidar olmaya çalışıyorlar. PKK gibi bunlarla savaşacağım. Adam olan sülalesini o krala devletin bilmemnesini kiralayıp da misafir götürmez. Ben bunu kabul etmiyorum. Başbakan değil, bilmemne bakanı olursa olsun..."