The Others Geniş kalça kalın belden daha iyi

Geniş kalça kalın belden daha iyi

16.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

44 bin 600 kadın üzerinde uzun süreli yapılan bir çalışmanın sonucunda araştırmacılar çok açık bir şekilde ifade ediyorlar ki : Bel çevresi kilodan daha çok önem taşımaktadır!

Geniş kalça kalın belden daha iyi

Dilara Koçak

Nisan ayında Amerikan Ulusal Sağlik Enstitüsü (NIH) yeni bir araştırma sonucu yayınladı. Buna göre karın bölgesindeki yağlar kadınlar için iyi bir gösterge değil, ayrıca bel çevresi ile birlikte kalça çevresi de ölçülmeli. Kilodan bağımsız olarak bu değerlendirme mutlaka yapılmalı. Boy uzunluğunuza göre normal veya hafif kilolu olsanız bile bel / kalça oranı 0.88 değerinden fazla ise risk var.

44 bin 600 kadın üzerinde uzun süreli yapılan bir çalışmanın sonucunda araştırmacılar çok açık bir şekilde ifade ediyorlar ki : Bel çevresi kilodan daha çok önem taşımaktadır!
Bel ölçünüzün 88 cm’den ve bel/kalça oranının da 0,88’den az olması, normal kilo aralığında olmanızdan daha fazla önem taşımaktadır.

Sağlıklı bir kiloda kalmak kronik hastalıkları ve erken ölümleri engellemekte temel olmaya devam etse de sağlıklı bir bel çevresine sahip olmak ve abdominal/karın bölgesi obezitesini önlemek de eşit derecede önemlidir.

İki yılda bir kontrol

Bu çalışmaya 40 ilâ 65 yaş arasındaki hemşireler katılmıştır. Her birinin çalışma için bel ve kalçalarını ölçülmüştür. Hiç birinde kalp hastalıkları veya kanser görülmemiştir. Her iki yılda bir, sağlık kontrolünden geçmişler ve  yaşam stilleri, fiziksel aktivite, sigara içme alışkanlıkları, alkol kullanımları ve menopozal durumları kayıt altına alınmıştır. Hemşireler 16 yıl boyunca takip edilmişlerdir. Bu süre zarfında 3507 hemşire ölmüştür. Bunların 751’i kalp krizinden ve 1748’i ise kanserden ölmüştür.

Kanser riskini artırıyor

Diğer faktörlerin dışında, BKI (beden kitle indeksi), bel çevresinin geniş olması ve bel/kalça oranının yüksek olması kalp hastalıkları ve kanser riskini artırmaktadır. Normal kiloda bulunan kadınların, bel çevreleri 88 cm’den fazla ise kalp hastalıklarına yakalanma oranları üç kat artmaktadır.

Geniş kalçaya sahip olmak bel çevrenizin geniş olması kadar problem yaratmamaktadır. Sonuç olarak, geniş kalça ve normal bel çevresine sahip olanların kalp krizinden ölüm riski daha azdır.

Mikrodalga fırında radyasyon iddiası

İnsanlar arasında mikrodalganın yaydığı radyasyon nedeniyle çok yaklaşılmaması gerektiği söylenir. Ancak FDA yani Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin Cihazlar ve Radyolojik Sağlık Merkezi’nin açıklamasına göre mikrodalganın radyasyon seviyesi insanlara zarar verildiği belirlenmiş olan seviyenin oldukça altında. Ayrıca üreticilerin de dalgaların dışarı sızmasının engelleyici kapaklar yapma zorunluluğu var. Dolayısıyla mikrodalga fırına yakın durmak sorun değil.