The Others Göktepe'nin hakimi: Hukuksal güvencemiz yok

Göktepe'nin hakimi: Hukuksal güvencemiz yok

19.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Göktepe'nin hakimi: Hukuksal güvencemiz yok

Göktepenin hakimi: Hukuksal güvencemiz yok

       GAZETECİ Metin Göktepe davasını yürüten Afyon Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Birışık, adalet dağıtmakla görevli olan hakim ve savcıların hukuksal güvenceden yoksun olduğunu belirterek, devletin hukukun üstünlüğüne inanmadığını söyledi.
       Göktepe davasının son celsesinde fotoğraf çekmekte olan gazetecilere, "Davaya gösterdiğiniz ilgiyi yargının sorunlarına da gösterseydiniz bütün bu tartışmalar olmazdı" diyerek sitem eden Birışık, Mil - Ha muhabirinin sorularını yanıtlarken, yargı bağımsızlığının önündeki en büyük engelin yargı mensuplarının temel bir insan hakkı olan "Yargı hakkının bulunmaması" olduğunu söyledi. 1962 Anayasası ile getirilen yargı mensuplarının Danıştay'a gitme hakkının 1982 Anayasası ile ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Birışık, "Hakimin yargı yoluna başvurma hakkından yoksun olduğu bir devlette, bireylerin hukuksal güvenceye sahip olduğu savunulamaz. Türkiye'de en önemli insan hakkı olan yargı hakkına sahip olmayan yargı mensuplarından başka bir meslek grubu yoktur" diye konuştu.
       Yargının önündeki bir diğer sorunun devletin hukukun üstünlüğüne inanmaması olduğunu vurgulayan Birışık, devletin kendi keyfi ve hukuka aykırı eylem ve işlemlerini yargı denetiminden kaçırmak için yargıyı ikinci plana ittiğini, bu imajın vatandaşa da yerleştiğini kaydetti. Birışık, şöyle dedi: "Hakim ve savcıyı hala Vali'ye ve Kaymakam'a bağlı gören avukatlara dahi rastlamaktayız. Hakim ve savcıyı Vali ve Kaymakamlara şikayet eden kişilerle karşılaşıyoruz. Bir zamanlar bir Cumhurbaşkanımız, `Cumhurbaşkanı'nı da hakimlere mi seçtirelim', bir başka Cumhurbaşkanımız ise, `Ben 1 milyona çalışacak hakim bulurum' demişti. Devletin yargıya bu çarpık bakışı yargının giderek artan sorunlarının temel esprilerindendir. Her yeni yargı yılı açılışında tekrarlanan yargının sorunları yasama ve yürütme temsilcilerince alkışlanmakta, daha sonra da bilinçli şekilde unutulmaktadır."
       Yargıtay Başkanı Mehmet Uygun'un, "Vicdan ile cüzdan arasında sıkıştık" şeklindeki sözlerine de destek veren Birışık, "Yanında avukatlık ve hakimlik stajı yaptığım, son derece de saygı duyduğum gerçek bir hukukçu ve üstün nitelikli bir insan olan sayın Yargıtay Başkanımızın feveranı konunun ciddiyetini ve aciliyetini hiçbir yoruma yer bırakmayacak bir açıklamadır" dedi.
       Adaletsizliğin arttığı bir ortamda zulmün egemen olduğunu ve hiçbir devletin zulüm ile ayakta kalamayacağını belirten Birışık, parlamento ve yöneticilerin buna inandığı ve gereğini yaptıkları takdirde yargının sorunlarının çözüleceğini kaydetti. Birışık, "Yargının sorunlarının çözümünü kendimiz için değil, vatandaşlar için istiyoruz. Bir davanın bir celse uzaması ya da bir kişinin bir gün fazla tutuklu kalması bizi rahatsız eder" şeklinde konuştu.