The Others Göl saatleri

Göl saatleri

08.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni evliler, aşkını tazelemek, ilişkisini kurtarmak isteyenler... Sabah sisinin gün dönünce ışıltılı bir romantizme büründüğü İtalya gölleri, tutkuyu yakalamak adına eşsiz birer fırsat olabilir.

Göl saatleri

GÖLLER BÖLGESİ,
ROMA İMPARATORLUĞU'NDAN BU YANA ŞÖHRETİNİ KORUYOR
Göl saatleri

Yeni evliler, aşkını tazelemek, ilişkisini kurtarmak isteyenler... Sabah sisinin gün dönünce ışıltılı bir romantizme büründüğü İtalya gölleri, tutkuyu yakalamak adına eşsiz birer fırsat olabilir.

Gezegen / Şebnem Denktaş

Göl saatleri
İtalya'daki Como Gölü'nü duymuşsunuzdur. Hatta belki aranızdan görkemli atmosferini solumuş olanlar çıkabilir. Peki ya diğerleri? Orta, Garda, Maggiore ve Iseo... Milano'nun kuzeyindeki göller bölgesinin yıldız isimleri. Hepsi, en az Como kadar şan şöhret sahibi. Abartı değil, 'rüya gibiydi' diyebileceğiniz ihtişama sahip bu göller, Roma İmparatorluğu'ndan bu yana popülaritelerinden bir şey kaybetmediler. Antik yapıları, doğal dokuları ve seviyeli turistik atmosferleriyle, İtalya göllerinde sabah sisinin nasıl ışıltılı bir romantizme dönüştüğünü göreceksiniz.

Orta Gölü
Milano'nun kuzey batısında, turist akınına uğramamış küçük bir göl. Krem rengi tarihi evleri ve göz kamaştıran Isola San Giulio adası manzarasıyla onu kucaklamaya gelenlerde kolay silinmeyen izler bırakıyor. Bölgede arabaya rastlamak mümkün değil. Tepeye konuşlanan Madonna del Sasso kilisesi görülmeye değer. Dört yıldızlı Albergo San Rocco Oteli, en iyi seçenek. (Tel: 00 39 0322 911977)

Garda Gölü
Romeo ve Juliet'in şehri Verona'nın doğusundaki Garda Gölü, boğucu sıcaklığı Alplerden esen sabah rüzgarı sover'le aşıyor. Bölgenin riviyerası Bresciana'da renkli bir eğlence hayatı var. 16. yüzyıl yapılarıyla donanmış Garda bölgesinde Villa Cortine Palace Hotel (Tel: 00 39 030 990 5890) lüks konaklama isteyenler için. Bütçesi kısıtlı olanlar Hotel Catullo'yu (Tel: 00 39 030 990 5811) deneyebilir.
Maggiore Gölü
Milano Malpensa Havalimanı'ndan yarım saatlik araba yolculuğuyla ulaşılan fantastik gölü keşfetmek için, feribotla tüm bölgeyi dolaşmak gerek. Özellikle Ranco, sandalyeleri Maggiore'nin sisli manzarasına çevirip içki keyfi yapılabilecek yerlerden. Bağlar, bahçeler ve şatolarla romantik hafta sonlarının mekanı Maggiore'deki Grand Hotel des Iles Borromees (Tel: 00 39 0323 938938), ihtişamlı bir hizmet sunuyor. Hotel Verbano (Tel: 00 39 0323 32534) uygun fiyat arayanlar için ideal.

Como Gölü
Güzeller güzeli Como, Milano göllerinin en ünlüsü. İtalyanlar için romantizmin diğer adı. Kıyılarındaki küçük kasabalardan Bellagio'yu ilk kez görenlerin bir an nefeslerini tuttukları iddia edilir. Neoklasik yapılarıyla dikkat çeken Como'daki Dante ve Beatrice heykelleri, Listz'in "After A Reading of Dante" adlı bestesine ilham kaynağı olmuş. Villa Melzi (00 39 031 950318) uygun fiyata konaklama arayanlar için. Ünlü Grand Hotel Villa Serbelloni (Tel: 00 39 031 950216) ise lüks düşkünlerine hitap ediyor.

Iseo Gölü
Sabahları her yeri sarıp sarmalayan sisli hava, öğleden sonra güneşin ışıltısına teslim oluyor. Iseo'da nereye baksanız zarafet ve sükunet var. Bölgenin dağlık yapısı, virajlı yolları ve göle inen sokakları mistik bir hava yaratıyor. Sonbaharı diğer göllerden daha erken karşılayan Iseo'da son derece kısıtlı bir bütçeyle unutulmaz bir tatil yapılabilir. Monte Isola (Tel: 00 39 030 980130) ve I Due Roccoli (Tel: 00 39 030 982 2978), konaklama için uygun fiyatlar sunan oteller.

Lufthansa'dan kart uygulaması
Lufthansa, Atatürk Havalimanı'ndaki kontuarında her yolcuya form doldurtarak sık uçuş programı Miles and Moru'u geliştirmeye çalışıyor.

Frequent Flyer, yani 'sık uçucu' programları havayolu şirketlerinin göz boyamak için sundukları en parlak hizmetlerdendir. Sık uçan yolcu özel kart sahibi yapılır, kat ettiği miller kartına kaydedilir, adresine ücretsiz biletler gönderilir. Bu programların reklamı iyi yapılır ama ne havayolu şirketi ne de turizm acentesi yolcuları üye olmaya yönlendirir.

Göl saatleri
Alman havayolu Lufthansa atağa geçti ve tüm yolcularını frequent flyer programı Miles and More üyesi yapma yönünde çalışmalara başladı. Dünya havalimanlarındaki tüm Lufthansa kontuarlarında özel bir görevli, check - in yapan yolculara Miles and More üyesi olup olmadıklarını soruyor. Üye olmayanlara hemen form doldurtuyor.
Uygulama Türkiye'de de başladı. Lufthansa Türkiye Genel Müdürü Ofer Kisch, Atatürk Havalimanı'ndaki kontuarlarına bir görevli yerleştirdi. Lufthansa'yla uçan herkes artık kart sahibi oluyor. Sadece Lufthansa'dan değil, şirketin üyesi bulunduğu Star Alliance grubunun diğer elemanları Air Canada, SAS, Thai, United Airlines ve Varig'den de mil kazanabiliyor. Ekonomi yolcuları business kontuarından check - in yapabiliyor, beraberinde 40 kiloya kadar yük götürebiliyor, business lounge'ları kullanabiliyor. Lufthansa'nın şu anda tüm dünyada 2.5 milyon Miles and More üyesi var. Türkiye'de ise uygulamanın başladığı ilkbahar aylarından bu yana üye sayısında yüzde 40'lık bir artış kaydedildi.
Bu arada, Star Alliance'a Mexicana Airlines da katılmak üzere. Latin Amerika'nın lider havayolu şirketlerinden Mexicana, 2000 yılı başında resmi üye olmaya hazırlanıyor. Böylece, Star Alliance yolcuları Latin Amerika uçuşlarında direkt seferleri kullanma imkanına sahip olacak.
Lufthansa: (0212) 288 08 55

KISA... KISA...
Barselona 299 dolar
İspanya'nın en güzel şehri kabul edilen Barselona, artık Türkiye'den dört saat uzaklıkta. THY, 16 Ağustos Pazartesi gününden itibaren İstanbul - Barselona nonstop uçuşlarına başlıyor. Havayolunun 72. dış hat noktası olan Barselona'ya İstanbul'dan her pazartesi, çarşamba ve cumartesi uçuş yapılacak. İstanbul'dan kalkış 10.25'te. Yerel saatle 13.10'da Barselona'ya varılacak. Barselona'dan ise aynı günlerde 14.45'te hareket edecek THY uçağı, 19.05'te İstanbul'da olacak. Barselona hattının tanıtımı amacıyla özel bir de promosyon fiyatı uygulanacak. 16 Ağustos - 16 Eylül tarihleri arasında gidiş - dönüş ekonomi bileti 299 USD. THY: (0212) 663 63 63

Uçakta canlı yayın dönemi
"Bugün uçuşum var ve TV'deki önemli maçı kaçıracağım." "Bir türlü göremediğim film TV'de gösteriliyormuş ama o saatte uçakta olacağım." Çok yakında bu şikayetler tarihe karışacak. Havacılık dünyası, uçaklar canlı TV yayını yapmaya hazırlanıyor. Söz konusu proje için ilk adımı özel bir havayolu şirketi attı. Amerikan Jetblue şirketi, önümüzdeki yıl başlayacağı uçuşlarında her uçağa canlı yayın yapacak bir televizyon sistemi kuracağını açıkladı. Koltukların arkasına yüksek rezülasyonlu hi - tech ekranlar yerleştirilecek. Jetblue yolcuları, canlı yayın yapan 24 TV kanalına sahip olacak, istediklerini tercih ederek hiçbir gelişmeyi kaçırmadan keyifli uçuşlar geçirebilecek. Bu önemli gelişmenin tüm ticari havayollarını benzer bir uygulamaya yönelteceği iddia ediliyor.

Büyük şehirler, yeni müzeler
Nasıl bir gezginsiniz? Müze ziyaretlerini sever misiniz? Bu hafta, büyük şehirlerde yeni açılan müzelere şöyle bir göz atalım istedik.
Los Angeles, Getty Museum: Teknoloji harikası bir mekan. Pek çok otelden özel otobüs kalkıyor. Bazen öyle kalabalık oluyor ki, rezervasyon alınıyor. Ziyaret için en iyi zaman, perşembe gecesi. Müze, saat 21.00'e kadar açık ve tenha.
Roma, Galleria Borghese ve Floransa, Galleria degli Uffizi: Her iki müze de yeni restore edildi ve çok popüler. İki saat kuyrukta beklendiği iddia ediliyor. En iyisi, tüm müzelere giriş yapılabilen kartlardan edinmek.
Washington DC, Holocaust Museum: Müze beş yıldır halka açık ama hala sabah 08.00'den itibaren kuyruklar oluşuyor. Yahudi tarihi oldukça etkileyici.
İspanya, Bilbao, Guggenheim: Dünyaca ünlü Guggenheim Müzesi'ne rezervasyon alınmıyor. Saatlerce bekleme ihtimali var. Kitapsız ve şapkasız gitmeyin.
İspanya, Malaga, Picasso Museum: Pablo Picasso'nun Malaga'da doğduğu ev restore edilerek müze haline getirildi. Beş katlı binada gelin Cristina'nın müzeye verdiği 200'e yakın Picasso çalışması sergileniyor.