The Others Gözler "Özel Kuvvetler"de

Gözler "Özel Kuvvetler"de

17.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Önay YILMAZ

Gözler Özel Kuvvetlerde



PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanmasında, geçen yıl örgütün ikinci adamı Şemdin Sakık'la kardeşi Hasan Sakık'ı Kuzey Irak'taki "Yarasa" operasyonuyla ele geçiren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde yer alan "Bordobereliler"in rol oynadığı olasılığı ağırlık kazanıyor.
Sakık, nefes kesen operasyonla yakalandıktan sonra Öcalan'ın "Kürtlerden nefret ettiğini" belirterek, "Apo liderliği devam ettirebilmek için kadroyu birbirine düşürdü. Netice olarak bir çoğumuz ondan uzaklaştık. Apo ruh hastasıdır" dedi.
Dünyada örneği çok az görülen "yabancı bir ülkenin topraklarından adam kaçırma" operasyonunu başarıyla, kayıp vermeden gerçekleştiren "Bordobereliler", Yarasa operasyonuyla İngiltere'de SAS, ABD'de Delta Force, Almanya'da GSG 9, İsrail'de Sayeret Mat'kal ve Fransa'da GIGN gibi özel birliklerin ulaştığı üne kavuştu. Operasyonun beş dakika gibi, rekor sayılabilecek bir sürede gerçekleştirilmesi, "Bordobereliler"in siciline parlak bir zafer olarak geçti. Dünyada büyük ilgi uyandıran operasyon, ABD'nin dokuz yıl önce Panama'dan General Manuel Antonio Noriega'yı kaçırmasından sonra en önemli "adam kaçırma operasyonu" olarak görüldü.
Birliklerinde üstün performans ve başarı gösteren subay ve astsubaylarla uzman erbaş ve erlerden seçilen "Bordobereliler", çok özel bir eğitimden geçiriliyor. Her türlü koşula karşı eğitilen timler, A ve B timleri olarak iki birimde örgütleniyor. A timleri sadece subaylardan, B timleri ise bir subay komutasındaki astsubaylardan oluşuyor. Özel Kuvvetler, TSK'nın seçkin askerlerinin toplandığı bir bölüm olarak en kritik görevlerde harekete geçiyor.
Özel Kuvvet mensupları, her koşulda mücadele kabiliyetini, sürekli ve zorlu eğitimlerle kazanıyor. Karadan, havadan, su üstünden, su altından, her türlü iklim ve doğa koşullarında görev yaparak hedefe ulaşıyor. En gelişmiş silah ve teçhizatlarla donatılan "Bordobereliler" düşman derinliklerinde bilgi toplama, hedef belirleme, taktik akın ve pusular uygulama ve düşman işgalinde kalmış bölgelerde mukavemet harekatını başlatma amacıyla kuruldu.

Dört dörtlük yetişiyorlar

* Yurtiçinde: Savaş, beden eğitimi, özel harekat, yakın muharebe, teşhis, tanıma, uzak mesafeli keşif ve devriye, sızma, yaşamı sürdürme - sorgulama, sorguya mukabele, kaçma - kurtulma, hedef tarifi, ateş tanzimi - hasar tespiti, özel operasyon, psikolojik harekat, halka yardım, paraşüt, komando, gayri nizami savaş, koruma, kış muharebesi, kurbağa adam, serbest paraşüt eğitimi.
* İhtisas kurslarında: Atlatıcı ve yer ekip komutanlığı, tahrip teknikleri, mayın ve bubi tuzakları, ilk ve acil yardım, cerrahi teknisyen, hayatta kalma-kurtulma, cephane imha, hafif silah uzmanlığı, ağır silah uzmanlığı, istihbarat uzmanlığı, harekat uzmanlığı, muharebe kursları, psikolojik harekat kursları.
* Yurdışında: Özel kuvvetlerde uzmanlık, ranger, hava indirme, sivil işler, halkla ilişkiler, devriye, yaşamı sürdürme, psikolojik harekat kursları.

Sakık Apo için ne demişti?

PKK'nın iki numaralı adamı Şemdin Sakık, yakalandığından bu yana Abdullah Öcalan'la ilgili olarak özetle şu açıklamaları yaptı:
* Apo, Kürt grupları birbirine düşürerek Kuzey Irak'ta hakimiyet kurmaya çalışıyordu.
* Kendisini peygamberden de üstün görmektedir. Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'dan çok etkilenmiştir. Onun gibi diktatörce uygulamalar içine girer. Esad gibi çevresindekileri sürekli olarak küçük görür.
* Leyla Zana hapse girince Apo çok sevindi. Kadın düşkünü Öcalan askerlikten hiç anlamaz.
* Apo ne yaptıysa kendi için yaptı. Mücadeleyi Kürtler'i kurtarmak için değil, yaşamını sürdürmek için veriyor. Robot kişilik istiyor. Düşünmeyen beyin, kara bağlamış yürek istiyor. Krallar gibi yaşamak istiyordu.
* 33 erin öldürülmesi olayıyla ilgili talimatı ben vermedim. Sadece Apo'nun talimatını ileten bir kurye olarak görev yaptım.