The Others Gözler pompalı tüfekte

Gözler pompalı tüfekte

14.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gözler pompalı tüfekte

Gözler pompalı tüfekte

ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın RP tabanının silahlandığını iddia etmesi, gözleri av tüfeği ve pompalı tüfek üretimi merkezleri durumunda olan Konya'nın Huğlu ve Üzümlü kasabalarıyla Bolu'nun Düzce ilçesine çevirdi. Düzce'de 70 atölyede tüfek üretimi yapılıyor. Beş atölye pompalı tüfek üretirken, bu silahlar av tezkeresi olan herkese satılıyor.
Pompalı tüfekler, ruhsatlı, ruhsatsız her yerde üretilebiliyor. Avlanmada kullanılmamasına karşın çok rağbet gören pompalı tüfeklerin yakın boğuşma silahı olarak da kullanılabiliyor. 15 mermi alma özelliğine sahip tüfekler, tabancadan daha etkili olarak otomatik atış yapıyor.
Avrasya Feribotu'nu kaçıranların da kullandığı bu tüfekleri Düzce'de bulunan atölyelerden rahatlıkla almak mümkün. Tam otomatik tüfeklerin fiyatları 18'le 22 milyon lira arasında değişirken, şu ana kadar piyasaya sürülen silah sayısı ise tam olarak bilinmiyor.

Sadece Konya'dan 40 bin pompalı tüfeğin iç piyasaya sürüldüğü belirtildi. Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Nevzat Dere, bugüne kadar pompalı tüfek üretimi yapmadıklarını söylerken, aynı kasabada özel girişimcilerin kurduğu Huğsan Av Tüfek Kooperatifi yetkilileri, 1996'da ürettikleri 8 bin adet pompalı tüfeğin yüzde 60'nı orduya ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü personeline verdiklerini söyledi. Huğsan Genel Müdürü Ömer Çelik, bugüne kadar iç piyasaya ürettikleri pompalı tüfeklerin yüzde 40'ını verdiklerini belirterek şöyle konuştu:
"Biz daha çok pompalı tüfek üretiyoruz. Üretimin yüzde 60'nı ordumuza veriyoruz. Orduda PKK'ya karşı kullanıyor. PKK, Türk askerine el bombasıyla karşılık verirken, pompalı tüfeğin fişeği de el bombası sesi veriyor. El bombası 25 milyon lira değerinde, fişeğin tanesi ise 25 bin lira. Bu amaçla ordu pompalı tüfeği tercih ediyor."
Kooperatif yetkilileri, pompalı tüfeğin sadece görüntüsü ve sesi açısından önem taşıdığını belirtirken, savunma silahı olarak kullanılamayacağını ifade etti. Bu arada Huğlu kasabasındaki av tüfeği kooperatiflerini ziyaret eden Beyşehir RP İlçe Başkanı Mustafa Yaşar, son günlerde yapılan iddiaların asılsız, Refahyol hükümetini yıptarmak için oynanan bir oyun olduğu görüşünü savundu.
Avcıların kesinlikle kullanmadığı pompalı tüfek üretimi, av tüfeğiyle aynı yasal çerçeveler içinde yapılırken, hiç bir koruma önlemi getirilmemiş. R"uhsatlı olarak faaliyet gösteren beş pompalı tüfek atölyesi bulunan Düzce'de bu tür üretim yapan atölye sahipleri konuşmaktan kaçınıyor. Düzce'de yaklaşık 70 tane irili ufaklı tüfek üretim atölyesinden bu işi kaç tanesinin yaptığı ise kesin olarak bilinmiyor.

Düzce'nin sayılı silah üretim atölyeleri arasında yer alan Çifsan Av Tüfekleri'nin Satış Müdürü Hülya Baysan, kendilerinin pompalı tüfek üretmediğini, sadece süperpoze ve otomatik tüfek üretimi yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
"Yılda 25 bin adet tüfek üretiyoruz. Yüzde 50'sini talep üzerine özellikle Türki cumhuriyetlerine ihraç ediyoruz. Parekende tüfek satmıyoruz. Türkiye genelinde yaklaşık 100 bayimiz var ve fatura karşılığı bu bayilere satış yapıyoruz. Oradan tüketiciye nasıl satılıyor bilemem. Bunun denetimi bize ait değil. Tüfekleri pompalı da olsa, pompasız da olsa av tezkeresi olan herkes parasını ödeyip alabiliyor."