The Others Gülen cemaati haberine itiraz

Gülen cemaati haberine itiraz

29.06.2009 - 00:39 | Son Güncellenme:

Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Çalışmalar Merkezi (CSIS) Türkiye Programı Direktörü Dr. Bülent Ali Rıza’nın yönettiği bir panele Houston’dan konuşmacı olarak katılan Gülen Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yüksel Alp Aslandoğan’ın açıklamaları 19 Haziran tarihli Milliyet’te “Gülen cemaatinden itiraf gibi savunma” başlığıyla yer aldı.

Gülen cemaati haberine itiraz

Ahu Özyurt’un haberine göre Yüksel Alp Aslandoğan konuşmasında, Türkiye’nin her şehrinde hareketin bir şubesi ya da bir yapısının bulunduğunu, her Türk vatandaşının bir şekilde hareketle içli dışlı olmasının Cemaatin hedefi olduğunu, bu anlamda herkesin potansiyel hedef sayılabileceğini belirtmiş. 

Aslandoğan’dan açıklama

Aslandoğan’ın AKP iktidarında özellikle Emniyet, Milli Eğitim, Adalet ve Sağlık Bakanlığı’ndaki kadroların Gülen hareketinden seçildiği iddiaları için “Kadrolaşma her hükümette vardır. Daha önce de bizler kadro dışında tutulurduk. Bunda özel bir durum yok. Bunu ispatlayan belirgin bir kalıp da yok” yorumunu yaptığı haberde geçiyordu.
Gülen Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yüksel Alp Aslandoğan, konuşmasıyla ilgili ayrıntılı bir açıklama gönderdi. Şöyle diyor:
“Haberin Milliyet internet sitesinde başsayfaya yansıyan kısmında söylenenleri sanki Sayın Gülen söylemiş gibi bir izlenim oluşturulmuş. Halbuki konuşmamın başında şahsım adına konuştuğumu ve herhangi bir kurumu veya kişiyi temsil etmediğimi belirtmiştim. Yazının bütününde ‘iz’ şeklindeki kiplerle sanki hareket adına konuşuyormuşum gibi bir izlenim bırakılmaktadır. Unvanım ‘Başkan’ değil, ‘Yönetim Kurulu Üyesi’ olacaktır. Siyasi kadrolaşmaya ilişkin ifadelerim hareket katılımcıları için geçerliymiş gibi yan yana getirilerek anlam saptırılmıştır.
Cemaatin mali durumu hakkında soruları yanıtsız bıraktığım iddia edilmiş, halbuki hareketin çevresi içinde yer alan kurumların defterlerinin denetlendiğini ve bunların incelenebileceğini, bireylerin verme kültürüyle ilgili de sosyolojik çalışmaların yapıldığını belirtmiştim. Hareketin hedefinde her Türk vatandaşının bir katılımcı olduğunu belirtmiştim.
Katılımcı ifadesi gönüllü katılımcılığı ima etmesi itibariyle önemli olmasına rağmen, hedef kelimesi kullanılarak başka anlamlara çekilmek istenmiştir.”  

Özyurt: Çarpıtma yok

Milliyet Washington Temsilcisi Ahu Özyurt da okur temsilcisine şu bilgiyi verdi: 
“Sayın Yüksel Alp Aslandoğan’ın CSIS’teki sunumunun girişinde programın yöneticisi Dr. Bülent Ali Rıza ‘Gülen Cemaati hakkında değil, Gülen Cemaati adına konuşan bir ismi dinleyeceğiz’ dedi. Kendisinin Fethullah Gülen hakkında ve Gülen’in şahsen yazdığı makalelerin yayımlandığı bir derginin editörü olduğunu belirtti (The Fountain).
Sayın Aslandoğan, konuşmasının girişinde ‘Hareket adına konuşma yetkisi kimsede yoktur, beni bundan azat edin’ demesine karşın bir saat 22 dakikalık panelin tamamında Sayın Alirıza’dan gelenler de dahil ‘Siz’ diye sorulan soruların neredeyse tamamına “Hareket” diye yanıt verdi. Ayrıca konuşmasında bizzat “Biz” ifadelerde bulunmakta.
Sayın Aslandoğan’ın haklı olduğu nokta unvanını hatalı yazmış olmamdır. Kendisi Gülen Enstitüsü’nün Yönetim Kurulu Üyesi, Gülen Cemaati’nin uzantısı olarak bilinen İnançlar Arası Diyalog Enstitüsü’nün başkanıdır. Gerek kadrolaşma gerekse cemaatin mali durumuyla ilgili açıklamalarında da çarpıtma göremiyorum.
Ayrıca kendisinin ifade ettiği bütün partilere eşit mesafede olduklarına ilişkin açıklaması da haberde daha altlarda yer aldı. Aslandoğan’ın ifadelerini çarpıtmak bir yana oldukça yumuşatarak verdiğimizi düşünüyorum.”