The Others Güneş sisteminin benzerleri var

Güneş sisteminin benzerleri var

16.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Güneş sisteminin benzerleri var

Güneş sisteminin benzerleri var

Amerikalı ve İngiliz astronomlar uydulara sahip 4 yıldız keşfetti

Dünyanın yakınında bulunan dört yıldız ve uydularının Scuba kameralarıyla çekilen fotoğrafları, yeryüzünün nasıl oluştuğuna dair bilgiler de sağlayacak.

Astronomlar, yeryüzüne en yakın olan dört yıldızı çevreleyen toz bulutlarının varlığını keşfettiler. Yıldızların her birinin, tıpkı güneş sisteminde olduğu gibi uydulara sahip olduğu anlaşıldı.
The Observer gazetesinin son sayısında birinci sayfadan bildirildiğine göre (14 Aralık), Kraliyet Astronomi Derneği'nin geçen cuma günü Londra'da yapılan toplantısında açıklanan keşif, Edinburgh Gözlemevi'nde geliştirilen ve uzay nesnelerinin yaydıkları mikrodalgaları fotoğraflayabilen Scuba adlı bir kamera sayesinde mümkün oldu.
Amerikalı ve İngiliz astronomlar Scuba kameralarını kullanarak Beta Pectoris, Fomalhaut, Epsilon Eridani ve Vega adlı dört yıldızın resimlerini çektiler. Bu yıldızların her biri dünyanın 25 ışık yılı yakınında.
Çekilen fotoğraflar dört yıldızın da uzaya yayılan toz halesiyle çevrili olduğunu; her halenin ortasında boşluk bulunduğunu gösterdi. Astronomlar boşlukların birer uydunun varlığına işaret ettiği kanısında.
Yeni keşif dünyamızın da dahil olduğu güneş sisteminin dışında, uydulara sahip başka yıldız sistemlerinin de bulunduğuna dair teorileri destekliyor. Dört yıldız çok genç yaşta olmalarına rağmen uydu sistemlerine sahip. Yeryüzüne yakın yıldızların dahi uydularının bulunması, güneş benzeri sistemlerin uzayda yaygın olduğunu düşündürüyor.