The Others Güneydoğu Asya'da çevre felaketi

Güneydoğu Asya'da çevre felaketi

30.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Güneydoğu Asya'da çevre felaketi

Güneydoğu Asyada çevre felaketi

Endonezya'da hala kontrol altına alınamayan muazzam orman yangınının dumanı, bütün Güney Doğu Asya'yı kapladı. Endonezya'nın doğuya doğru uzanan takım adalarını, Singapur'un, Malezya'nın tamamını etkisi altına alan ve Tayland'a, Filipinlere, Papua Yeni Gine'ye kadar yayılan dumandan ölenler de oldu. Uluslararası Doğayı Koruma Vakfı (World Wildlife Fund), yangının yaklaşık 4 milyon hektarlık bir alanda sürdüğünü açıkladı. Halen Endonezyalı 8,500, Malezyalı 1,000 görevli yangını söndürmeye çalışıyor.
Öte yandan Endonezya, 50 yılın en kurak mevsimini yaşıyor. Kuraklığa bağlı açlık yüzünden şimdiye kadar 265 kişi öldü. Yardım uzmanları, yangın yüzünden görüş mesafesi kalmadığını, kuraklık ve kıtlık çekilen bölgelere havayoluyla yardımı ulaştırılamadığını söylüyor. Kuraklık, Papua yeni Gine'de de bu yıl, son 50 yılda görülmedik ölçüde tahribat yaptı ve 73 kişi, kuraklığın yol açtığı açlık yüzünden öldü. Papua Yeni Gine hükümeti, en az 2 milyon kişinin kuraklıktan etkilendiğini açıkladı.
Endonezya yangınından kaynaklanan hava kirliliğinden en yoğun biçimde etkilenen komşu Malezya'da uçak seferleri güçlükle yapılıyor. Malezyalı çevreciler, Başbakanlık önünde protesto gösterisi yaparak hükümeti, hava kirliliği konusunda "etkili ve kararlı önlem almaya" çağırdı. Hükümet, hava kirliliğinin en arttığı Sarawak eyaletinde, kirlilik endeksi 500 puan sınırını aşınca eyaleti felaket bölgesi ilan etti.
Endonezya yangınının yarattığı muazzam hava kirliliği, havayı sadece "kirletmekle" kalmıyor, saniy bölgelerinden atmosfere yayılan karbon monoksit, sülfür dioksit başta olmak üzere zararlı partiküllerin havaya yayılarak kaybolmasını da önlüyor.
Yangına neyin yol açtığı kesin olarak bilinmiyorsa da, palmiye yağı veya kağıt üretim tesisi kurmak amacıyla ağaçların yakıldığı, rüzgarın yön değiştirmesi üzerine yangının kontrolden çıktığı sanılıyor.