The Others Güzelim Beyoğlu

Güzelim Beyoğlu

10.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Güzelim Beyoğlu

Güzelim Beyoğlu


Sizce; ayyaş, berduş, kabadayı mekânı mı Beyoğlu? Yanılıyorsunuz. Çünkü, Vitali Hakko’nun onursal başkanı olduğu güzelleştirme derneğinin çabaları bu imajı sildi attı, kafalarımızdan


       Beyoğlu Güzelleştirme Derneği’nin, 20 yıl içinde yaşanan değişimlere attığı imza, güzel bir örnek oluşturuyor. Bir mahalle, bir semt halkının bir dernek adı altında toplanmasının yarattığı baskı, Beyoğlu’ndaki kötü gidişi tersine çevirdi. Tarihte olduğu gibi bugün de artık gezip dolaşmak için Beyoğlu’na gidilebiliyor. Serserilerin, mahalle kabadayılarının, yankesicilerin, hırsızların, dolandırıcıların mekânı gözüyle bakılan Beyoğlu, o Beyoğlu değil. Kültür sanat faaliyetlerinin yapıldığı, pek çok kitapevinin bulunduğu, özel yemekleri olan nezih yerlerin açıldığı bir semt var. Elbette eksikleri var. Ama 15-20 yıl öncesine göre de çok güzel bir Beyoğlu olduğu herkes tarafından kabul edilse gerek.
       Beyoğlu’nda neler yapıldığını, daha nelerin yapılması gerektiğini, derneğin başarısında önemli kişisel çalışması ve gayreti bulunan, onursal başkan Vitali Hakko’ya sorduk.

İhtiyar delikanlı

       Fabrikasındaki odasında, çalışma masasının başındaki 87 yaşındaki ihtiyar delikanlı şaşırtıcı bir dinçliğe sahip. Yaklaşık 45 dakika süren sohbetimizde sık sık telefon görüşmeleri yaptı. Ama her telefon konuşmasından sonra görüşmemize kaldığımız yerden devam etti. Bir kez olsun nerede kalmıştık demedi. Bir yandan bizimle Beyoğlu’nu konuşurken, iş ve özel yaşantısının aksamaması için çalışmasını da sürdürdü. Bu denli yoğun iş ve özel yaşam içinde bizimle Beyoğlu’nu konuşması, onun buraya verdiği önemi gösteriyor.

‘Herkes yanımızdaydı’

       Hakko, Beyoğlu’nda yapılmış olan güzel şeylerin sadece dernek tarafından değil, onur organizasyonuyla yüzlerce Beyoğlulunun koşuşturmasıyla sağlandığını söyledi.
       “Yalnız değildik. Beyoğlu’nda yaşayan, yaşamayan herkesin sempatisi, ilgisi yanımızdaydı" diyerek kendilerine yardımcı olan herkesin hakkını teslim eden Hakko, “Beyoğlu çok kötü duruma düşmüştü. En kötü zamanda biz ortaya çıktık" dedi. Çalışmaları belediye ile birlikte yürüttüklerinin altını çizen Hakko daha sonra şunları söyledi:
       “O kötü zamanlarda arkadaş toplantılarında ‘ah Beyoğlu vah Beyoğlu’ denir, Beyoğlu’nun eskiden nasıl olduğu şimdi düştüğü kötü durum anlatılırdı. Biz derneği kurduktan sonra yüzlerce insan ortaya çıktı, göreve koştu. Belediyeye çok iş düştü. Dernek, vazife hizmettir dedi, vatandaşlar koşturdu. Beyoğlu’nda kaldırım yoktu, elektrik direği yoktu, ışık yoktu. Beyoğlu ışıklandırıldı, kaldırım yapıldı. Tenekeden saçaklar vardı. Bunlar kaldırıldı. Sinemaların önleri temizlendi. İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nden ricalarda bulunduk. Bugün Beyoğlu artık keyifli bir yer."

Artık ne yapmalı?

       Hakko, Beyoğlu’nda bundan sonra yapılması gereken ne gibi hizmetleri olduğunu da şöyle anlattı:
       “Bir belediye başkanı geldi, çeki düzen verdi. Bir başkan geldi yolu trafiğe kapattı. Bugün bir eksiği var, çevre temizliği. Artık rütuşlara girilmeli. Orası bir müze gibi. Harika tarihi binalar var. Ama binaları süsleyen motiflerin gözükmesi için temizlik yapmak gerekiyor. Güvenlik artırılmalı. Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş efendi, bir dosya hazırlamış. Kuledibi ve çevresi için. Burası turistik bir yöredir. Altı ay içinde dosyayı tatbikata koyacak. Belediye bir kaç tarihi binayı restore edecek. Diğerlerine örnek olsun diye. Binasını restore ettirmek isteyen yurttaşlara dernek yardımcı olacaktır. Bankalardan ucuz faizle krediler sağlanabilirse iyi olacak."

Sarıgül etkilendi

       Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün Beyoğlu’nda yapılan çalışmalardan etkilendiğini ve kendi ilçesinde aynı şeyi yapmayı düşündüğünü belirten Vitali Hakko, bunun güzel bir rekabet olacağını söyledi. Hakko, “Şişli’den Tünel’e kadar çiçek festivali, müzik festivali, şenlikler yapılması ne kadar güzel olur" dedi.

KİMDİR? Beyoğlu Güzelleştirme Derneği

       Hedefine ulaştı
      
  • Beyoğlu Güzelleştirme Derneği, 1985 yılında kuruldu. Kurucu üyeleri arasında Çetin Yıldırım Akın, Aydın Gün, Prof. Ahmet Arun, Doğan Tekeli ve Vitali Hakko vardı.
  • Derneğin ilk başkanı, bir dönem Beyoğlu Belediye Başkanlığı’da yapan Haluk Öztürk Atalay’dı. Aydın Gün’den sonra derneğin başkanlığına Vitali Hakko geçti.
  • Vitali Hakko, Ocak 2000’de dernek başkanlığını bıraktı. Artık o onursal başkan.
  • Yönetim kurulu, derneğin başına çeşitli illerde valilik, milletvekilliği ve bakanlık yapan ünlü bir ismi, Nevzat Ayaz’ı getirdi.