The Others Hak arıyorlar

Hak arıyorlar

09.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hak arıyorlar

Hak arıyorlar


       Dünya Kadınlar Günü kutlamaları pek çok ülkede renkli görüntülere sahne oldu. Dünyanın çeşitli bölgelerindeki milyonlarca kadın daha güzel bir dünyanın oluşturulması için belirledikleri ekonomik ve siyasi politikalarını açıklarken, kadın hak ve özgürlüklerine ilişkin istemlerini de dile getirdi.
       İşte ülkelerden 8 Mart manzaraları:
       * Fransa: Paris sokaklarında 12 bin kadın yürüdü. Kutlamalarda, çalışma hayatında kadın erkek eşitliğinin garanti altına alınması için sunulan yasa önerisi de parlamentoda kabul edildi.
       * İngiltere: Başkent Londra'nın eğlence merkezi olarak tanınan Soho'daki seks dükkanlarında çalışan fahişeler dünyanın yaklaşık 50 ülkesindeki kadınların iş bırakma eylemine katkıda bulunmak amacıyla bir günlük grev yaptı.
       * İtalya: Roma sokaklarında toplanan Demokratlar Partisi üyeleri ve yandaşları, Başbakanlık binası önünde kendilerini zincirleyerek kadınlara karşı uygulanan kötü tavırların giderilmesi gerektiğini açıkladılar. Bologna şehrinde ise, lise öğrencileri, üzerlerindeki kara çarşaflarla Arap ülkelerindeki kadınların durumlarını eleştirdiler.
       * Pakistan: Askeri yönetimin başında bulunan Pervez Müşerref, kadınlara karşı yapılan adaletsiz uygulamaların giderilmesi için reform sözü verdi.
       * Hindistan: Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayee, parlamentoda kadınların yüzde 33'lük bir oranda temsil hakkını elde etmesine olanak tanıyan bir kanun tasarısının müjdesini verdi.
       * Kuveyt: Kadın hakları savunucuları, tüm siyasi haklara sahip olma talebiyle Parlamento Başkanı ve İçişleri Bakanı hakkında dava açtılar. Kuveytli kadınlar, 40 yıldan beri seçme ve seçilme hakkı için mücadele ediyorlar.