The Others Hakem kötü mü yönetti?

Hakem kötü mü yönetti?

09.02.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

Hakem kötü mü yönetti

Hakem kötü mü yönetti?

ÇAPRAZ ATEŞ

CEVDET ERGUN

Fenerbahçe’nin Galatasaray karşısındaki, 4 - 2’den başlayıp, penaltılarla sona eren derbi maçındaki galibiyeti, bazı spor yazarlarının hakemin maçı iyi yönetemediği eleştirilerine yol açtı. Hangi takımın iyi oynadığı,
Fenerbahçe’nin galibiyeti bileğinin hakkıyla kazanıp kazanmadığı tartışması yerini, hakem Metin Tokat’ın maçı iyi yönetip yönetmediğine bıraktı. İşte spor yazarlarının değerlendirmeleri...

Sabah Gazetesi yazarı Erman Toroğlu
Kötü yönetti
Maçı yazacaktık ama hakem Metin Tokat buna izin vermedi. Hakem derbide sınıfta kaldı. Okan’ın 1. dakikada Ogün’e attığı tekmeyi, 32. dakikada Yusuf’a çıkardığı kroşeyi göremedi" demem kişisel bir şey değil ki! Diğer yazarların bunları neden yazmadıklarını anlamıyorum. Bana hem Fenerli, hem de Galatasaraylılar’dan telefonlar geldi.
"Hayretler içinde kaldık, bu hakem nasıl iyi hakem olabilir" diyorlardı. Ben tek tek ayrıntıları, dakikaları ve Okan’ın yaptığı hareketleri tespit ettim. Lucescu, Okan’ı neden oyundan aldı? Çünkü, atılacaktı. Sormak lazım. Bunu Lucescu görüyor da, hakem nasıl görmüyor? Mesela, Rüştü’nün atılırken, en az iki penaltıda kaç metre önde olduğuna bir bakın! Galatasaray’ın attığı penaltıda nerdeyse Hasan Şaş, yanılmıyorsam Metin Tokat’ın yanındaydı. Bu nasıl oluyor? Bu görüntüler ortada. "Hakemde yürek yok" derken bunu kastediyorum. Okan atılırsa, maçın kaderi değişmez miydi? Bazı yazarlar maçı, televizyonda mı, yoksa tribünde mi izlediler? Anlamak mümkün değil! Hakem, kötü bir yönetim gösterdi.
Rüştü üç metre çıktı, topu kurtardı. Neticeye tesir eder mi, etmez mi? Televizyonda herkesle tartışmaya hazırım. Kurallar, "Kaleci penaltı atılırken çizginin üzerinde olmalı, bir futbolcu diğer futbolcuya vurursa atılmalı" diyor. Neden atılmadı? Ben maçı hem futbolcu, hem de hakem gözüyle izliyorum. Ankaragücülü futbolcuyu daha rahat, Fenerbahçeli’yi daha zor atarsınız. Afedersiniz ama Fenerbahçeli futbolcunun büyük olan bir yeri mi var? Merkez Hakem Başkanı Bülent Yavuz, "Her maçta, her kuralı, en katı şekilde uygulayacaksınız" diyor. Fenerbahçe maçındaki 3 puan daha farklı mı oluyor?

Milliyet Gazetesi yazarı Attila Gökçe
Zirveye çıktı
Metin Tokat, kendi hakemlik kariyerini zirvesini Fenerbahçe - Galatasaray kupa maçında yakaladı. Verdiği kararların tümü doğruydu. Olağanüstü seyirci baskısı altındaki tek maçlık kader mücadelesini, gerilimi tırmandırmadan iyi niyetle ve dikkatle yönetti. Sırf ilgi odağı olmak için hakemle uğraşıyorlar. Ben Metin Tokat’ı daha önceki maçlarda, geçmişteki uygulamalarında çok eleştirdim. Ancak onun iyi bir hakem olduğuna, hele son zamanlarda tüm derbileri olağanüstü başarıyla yönettiğine tanığım. Gerisi Metin Tokat’ın değil, kulüp kaygılarını, yazarlık kaygılarının önünde tutan basındaki arkadaşlarımızın sorunu.

Gürcan Bilgiç- Sabah
Yürekliydi
Hakemin bir maçı nasıl yönettiği değerlendirilirken, ne yazık ki sadece bazı pozisyonlara takılıp kalıyoruz. Halbuki maçın geneli göz önüne alınmalı. Hakemin verdiği kararlardan çok, kuralları nasıl uyguladığına bakmak lazım. Metin Tokat, yürekli olduğunu, Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda 93. dakikada verdiği penaltıyla göstermiştir. Ancak dört dakika uzatma gösterip, bunu üç dakikada bitirmesi gibi kuralları tam olarak uygulamadığı da oldu.

Togay Bayatlı- Milliyet
Hata olur
120 dakikalık Fenerbahçe - Galatasaray derbi maçının, hiçbir olay olmadan tamamlamış olması, bence hakem Metin Tokat’ın başarılı olduğunu göstermeye yeter. Ancak, zaman zaman bazı fauller karşısında suskun kaldığı da doğru... Tabii ki hakem hataları olacak. Önemli olan bu hataların sonuca tesir edip etmemesidir. Ayrıca kasıtlı faulleri görmek sadece orta hakemin işi değil ki! Yardımcıları da görmeli. Ofsayt, yardımcı hakemin sorumluluğunda.

Turgay Şeren -Hürriyet
İyi buldum
Hakem Metin Tokat’ın penaltı kararı vermesini çok iyi buldum. Art niyeti olmadığını gördüm. "Her çaldığı düdük doğru" demiyorum, ama neticeye tesir etmeden bir maç yönetti. Karşılaşmayı televizyondan izlediğimizde, yan hakemin yanlış bayrak kaldırdığını gördük. Biri de Fenerbahçe hücumundaydı. Ben hakemi olumlu buldum. Düdüklerinde yüzde 80 doğruydu. 93. dakikada penaltı verdi. Bunu veremeyen hakemler var. Canı yanan taraf, her zaman hakeme bağırır. Yenilmeyen takım da sesini çıkarmaz.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ