The Others Hangi fakülte hangi puanla alacak

Hangi fakülte hangi puanla alacak

26.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hangi fakülte hangi puanla alacak

Hangi fakülte hangi puanla alacak

       YENİ üniversiteye giriş sistemiyle ilgili tüm ayrıntılar, "1999 ÖSS Öğrenci Seçme Kılavuzu"nda yer aldı. 30 Temmuz'da toplanacak YÖK Genel Kurulu'nda da onaylandıktan sonra basımına geçilecek olan, 1999 ÖSS Kılavuzu, 115 sayfadan oluşuyor. Önceki yıllara ait kılavuzlardan iki kat daha kalın olan yeni kılavuz, adaylara 1 milyon 250 bin liradan satılacak. Adaylar, ayrıca ÖSS için 6 milyon, yabancı dil sınavı için 10 milyon, tercih formu için de 3 milyon lira ödeyecek.
       Bu arada adayların dört gözle beklediği hangi fakültelerin hangi puan türüyle öğrenci alacağı da kesinleşti. Ayrıca bu yıl ilk kez uygulanacak olan "alan seçimi"ne ilişkin esaslar da belirlendi.
       Yeni sınav sistemi, adaylara sınırlama getirmiyor. En az lise ve dengi okul mezunu olan herkes, yaş ve daha önce kaç kez sınava girdiğine bakılmaksızın istediği kadar ÖSS'ye girebilecek. Bu arada geçen yıl gündeme gelen ve büyük tartışmalara neden olan "Eski mezunlara az, yeni mezunlara çok puan" uygulamasından da vazgeçildi.
       Yeni sınav sisteminde 105 puanı aşan ÖSS'yi kazanmış sayılacak. Ancak 105 - 120 puan arası alanlar sadece açık öğretim ve ön lisans programlarını seçebilecek. 120 puanın üzerinde puan alamayanların lisans programlarına ilişkin tercihleri geçersiz sayılacak.
       Toplam tercih sayısı 24 olacak. ÖSS puanlarının açıklanmasından sonra yapılacak tercihler için, "Tercih Bildirim Formları" lise müdürlüklerinden alınacak. Tercihlerde, önceki yılların ÖSS ve ÖYS puanları geçerli olmayacak. İlk uygulamada herkes, istek sırasına göre sıralama yapacak.
       Yeni sınav sistemi üstün yeteneklilere, TÜBİTAK ve uluslararası bilim yarışmalarında başarılı olanlara, spor dallarında üstün başarı sergileyenlere, lise birincilerine ve bedensel özürlülere üniversiteye girişte öncelik ve avantajlar sağlıyor.
       Yurtdışında öğrenim göreceklerin ön lisans için 105, lisans için de 120 puan barajını aşmaları gerekiyor.
       Tek aşamalı sınavda sorulacak soruların ağırlıkları da belli oldu. YÖK ve ÖSYM'ce kabul edilen yeni sistemde en ağırlıklı iki ders, Türkçe ve Matematik olacak.
       Sınav, Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak. Soruların yüzde 25'i Türkçe, yüzde 25'i matematik, yüzde 25'i sosyal (tarih yüzde 10, coğrafya yüzde 9, felsefe yüzde 6), yüzde 25'i de fen (yüzde 10 fizik, yüzde 8 kimya, yüzde 7 biyoloji) sorularından oluşacak.
       Yabancı dil sınavı YDS'de ise, soruların yüzde 25'i kelime ve dillbilgisinden, yüzde 15'i çeviriden, yüzde 60'ı da okuduğunu anlamaya ilişkin sorulardan oluşacak.
       Ağırlıklı ÖSS puanları hesaplanırken sözelde sayısalın, sayısalda da sözel sorularının etkisi olacak. Örneğin, ÖSS - SÖZ Puanı hesaplanırken sözel standart puan 1.8 ile çarpılırken, sayısal standart puan da 0.4 ile çarpılacak.
       Adaylar kendi alanlarıyla ilgili fakülte seçiminde önemli avantaj elde edecek. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı, mezun olduğu alanda tercih yapanlar için 0.6 ile çarpılırken; alan dışı tercih yapanlarınki 0.2 ile çarpılacak. Örneğin, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı 70 olan bir öğrenci, alan seçimi yaptığında 70 * 0.6 = 42 puan alırken; alan dışı seçim yaptığında, sadece 70 * 0.2 = 14 puan alacak.
       Liselerin Sosyal Bilimler, Edebiyat, Sosyal Bilimler ve Edebiyat, Dil ve Edebiyat ile Genel Kültür Bölümü'nden mezun olanların başvurabilecekleri yüksek öğrenim programından bazıları şöyle:
       Gazetecilik, Halkla İlişkiler, İlahiyat, Hititoloji, Radyo - TV, Sinema - TV, Tarih, Türk Dili Edebiyatı, Arşivcilik...
       Türkçe - Matematik'ten mezun olanlar:
       Ekonomi, İktisat, İşletme, Felsefe, Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Turizm, Uluslararası İlişkiler, Bankacılık, Anaokulu Öğretmenliği...
       Fen Bilimleri, Klasik Fen, Tabii Bilimler ve Matematik'ten mezun olanlar:
       Bilgisayar Mühendisliği, Biyoloji, Çevre Mühendisliği, Diş Hekimliği, Elektronik mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mimarlık, Tıp, Uçak Mühendisliği, Veterinerlik...
       Yabancı dil bölümlerinden mezun olanlar ise, yabancı dille ilgili bölümlerin yanı sıra, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler ve Turizm Bölümleri'ne de başvurabilecek.
       Liselerde, hangi branştan mezun olanların yüksek öğrenim kurumlarının hangi branşlarını seçtiklerinde "Alan Puanı"nından yararlanabilecekleri de yine uzun bir liste halinde 1999 ÖSS kılavuzunda yer alıyor.
       Yeni üniversiteye giriş sistemiyle ilgili ayrıntıları, yarın ve sonraki günlerde de sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Sorularınızı 0212 - 5056343 nolu faksımıza ya da "A.Güçlü q milliyet.com.tr" e - mail adresimize yöneltebilirsiniz.