The Others Hatemi hükümette ama iktidarda mı?

Hatemi hükümette ama iktidarda mı?

12.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hatemi hükümette ama iktidarda mı?

Hatemi hükümette ama iktidarda mı

       The Economist dergisinin 9 Mayıs tarihli son sayısında İran'a ayrılan yazıda ülkedeki yeni özgürlük arayışının sınırları araştırılıyor. Economist'in görüşleri şöyle:
       *Her konuda tartışma büyük ölçüde serbest; yeni basın eskisine kıyasla daha özgür. Bu yeni özgürlükler gençlere, kadınlara, aydınlara yeni umut aşıladı ama beraberinde bir de endişe getirdi: Yeni özgürlükler kalıcı olacak mı?
       *Gençler biraz daha rahat, kadın - erkek çiftler eskisi kadar taciz edilmiyor, hatta İslamcı milislere kamu yerlerinde genç çiftlerin tutuklanmaması talimatı veriliyor. Kültür merkezleri ve cafelerde daha hareketli programlar düzenlenmesine izin veriliyor; muhafazakar devlet televizyonu bile, sansürden geçirilmiş on yıllık hollywood filmleri göstermeye başladı.
       *Yeni özgürlük rüzgarı en köktendincilere bile ulaşmış görünüyor. Onlar da demokrasi ve liberalizmden söz etmeye başladı, ama tabii kendilerine göre yorumlayarak. Ve henüz somut reformlar yok. Yeni liberal havanın geçici olabileceği duygusu halkta kuvvetli.
       *Devrim muhafızları'nın komutanı General Yahya Safavi geçenlerde liberalizm tehditine karşı sert bir çıkış yaptı; liberallerin ulusal güvenliği tehlikeye attığını ileri sürerek, karşı devrimcilerin kökünü kazıyacağını söyledi.
       *Parlamento da yeni liberalizme karşı çıkmaya kararlı görünüyor. Son zamanlarda sert yasalar çıkardı. Örneğin hastahanelerde kadın hastalara artık sadece kadın hemşireler bakabilecek. Hükümetin itirazlarına rağmen, basında başı örtülü olmayan kadın resimleri yasaklandı. Yasağa en çok, Bill Clinton'un seks skandallarıyla ilgili kadın resimlerinin yol açtığı anlaşılıyor.
       *Halk ne kadar özgürlüğe susasa da, hükümetin başarısı ekonomiye bağlı ve bu alanda henüz somut başarı yok. Hükümete yyakın olan İran Daily gazetesi bile "Hatemi görevde, ama henüz iktidarda mı, ispatlamış değil" diye yazdı.