The Others Hayali fakülteler

Hayali fakülteler

19.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hayali fakülteler

Hayali fakülteler


YÖK tarafından açılmasına karar verilen pek çok bölüm, öğretim üyesi ve altyapı yetersizliğinden faaliyete geçemiyor


       Öğretim üyelerinin sık sık gündeme getirdikleri itirazlara rağmen, alt yapısı tamamlanmadan fakülte kurulmasına devam edilmesi tepkilere neden oldu. Siyasilerin seçim bölgelerine fakülte ve üniversite kurmak istemeleri, son olarak TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen bir tasarı ile 19 Mayıs Üniversitesi'ne bağlı Sinop Eğitim Fakültesi kurulması kararı, "Karar almakla iş biter mi" tartışmalarını gündeme getirdi.
       Öğretim üyeleri gerekli alt yapı ve öğretim üyesi sağlanmadan fakülte açılmasını eleştirirken, pek çok üniversitede kuruluş kararı birkaç yıl önce alınan ancak yetersizlikler nedeniyle açılamayan fakülte, bölüm ve yüksekokul bulunuyor.
       Özellikle taşrada yer alan pek çok üniversite, YÖK'ün sorunları çözmesini ve kendilerine destek olmasını beklerken, fakültelerin kuruluşu kağıt üzerinde kalıyor. Akdeniz Üniversitesi'nde açılmasına yıllar önce karar verilen İlahiyat Fakültesi hala eğitim öğretime başlayamadı. Bunun yanında yine kağıt üzerinde kurulan İletişim Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi ve Hukuk Fakültesi de öğretim elemanı yetersizliği nedeniyle bir türlü eğitim - öğretime geçemedi.
       Balıkesir Üniversitesi'nde de durum, Akdeniz Üniversitesi'nden farklı değil. Daha önce YÖK'e önerilen, ardından da açılmasına karar verilen Müzik, Resim ve İngilizce Öğretmenliği, Çevre Mühendisliği, Anaokulu Öğretmenliği, Masaüstü Yayıncılık, Bilgisayar Donanım Programı, Gönen Turizm Otelcilik Yüksek Okulu ile Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ndeki bazı bölümler henüz faaliyete geçmedi.
       Üniversite rektörleri bu durumda çok sayıda fakülte ve bölüm bulunduğunu belirterek, "Fakülte açmakla sorun bitmiyor. Önemli olan bu fakültelere gerekli bina, alt yapı ve öğretim üyesinin sağlanması" dediler.