The Others Haydar Mengi Fransa'ya kaçtı

Haydar Mengi Fransa'ya kaçtı

20.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Haydar Mengi Fransa'ya kaçtı

Haydar Mengi Fransaya kaçtı

       KUŞADASI Marina'da President ve Denge yatlarının bakım ve onarımı için düzenlenen sahte ödeme fişleriyle Turban'ı 84 bin 566 mark zarara uğrattıkları iddiasıyla haklarında "ihtilasen zimmet" suçundan dava açılan Özer Uçaran Çiller'le Kuşadası Marinası eski İşletme Müdürü Haydar Mengi'nin yargılanmasına başlandı.
       Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Çiller katılmazken avukatları Alpaslan Sucu, Atilla Özer ve Bülent Hayri Acar hazır bulundu. Mahkeme heyetine çektiği telgrafta hastalığı nedeniyle gelemeyeceğini bildiren gıyabi tutuklu sanık Mengi'nin ise Fransa'ya kaçtığı belirlendi.
       Duruşmada, Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimatla ifade vermediği ortaya çıkan Çiller'in Turban avukatlarının icra takibinin ardından 84 bin 566 markı borcu ödediği belirlendi. Ceyhan Jandarma Komutanlığı'nın mahkemeye gönderdiği yazıda ise halen aranan Mengi'nin bir süre önce Fransa'ya kaçtığı bildirildi.
       Duruşmada gelen cevapların okunmasının ardından tanıklar dinledi. Kuşadası Marina Liman Hizmetleri Şefi Bedri Çetintaş, iki yatın elektrik ve su borcunu havalelerle ödendiğini basından öğrenen Mengi'nin iki yat için süresi geçmiş tahsilat fişi kestirdiğini söyledi.
       Marina'da görevli tanık Nadir Hekimoğlu, Yusuf Atak ve Adnan Mumcu da Mengi ile Çiller'in çok samimi olduğunu, Mengi'nin söz konusu iki yatın onarım masrafları için sahte tahsilat fişi kesilmesi talimatı verdiğini doğruladı. Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, Mengi'nin yakalanması ve Çiller'in ise talimatla ifadesinin alınması için duruşmayı erteledi.
       DYP Lideri Tansu Çiller'in başbakanlığı sırasında hafta sonu tatillerini Kuşadası'nda satın aldıkları President ve Denge yatlarında geçiren Çiller'in iki yatın bakım ve onarım ücretlerini ödemeyerek sahte tahsilat fişleri düzenlettiği TBMM Turban Araştırma Komisyonu'nun araştırması sonucu ortaya çıkmıştı. Komisyon raporunun ardından harekete geçen Aydın Cumhuriyet Savcılığı, Turban'ı 84 bin 566 mark zarara uğrattıkları gerekçesiyle Çiller ve Mengi hakkında ihtilasen zimmet suçundan dava açmıştı. Çiller'in 12, Mengi'nin ise 15 yıl hapisle cezalandırılmasının talep edildiği iddianamede, Mengi'nin Turban'a iki adet jet - ski aldırarak Çiller ailesinin kullanımına tahsis ettiği, işletmeye ait faks cihazıyla demirbaşları da Kuşadası'ndaki çiftliğe taşıyarak suç işlediği öne sürülüyor.