The Others Hayvan tacirleri YAKIN TAKİPTE

Hayvan tacirleri YAKIN TAKİPTE

24.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hayvan tacirleri YAKIN TAKİPTE

Hayvan tacirleri YAKIN TAKİPTE


Soyları tükenen hayvanların ticari amaçla kullanmasının sert tartışmalara yol açtığı BM Türleri Koruma Konferansı sona erdi


       Madagaskar’daki balta girmemiş ormanlarda yaklaşık 80 adet soyu tükenmek üzere olan kaplumbağa türü yaşıyordu. Görünüşte hayvan avcılarından arınmış bir yerdi burası. Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) tarafından beslenen bu hayvanlardan 74’ü yavru, toplam 76’sı, 6 Mayıs 1996 gecesi kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldı. Üç yıl boyunca hayvanların izini süren yetkililer, hayvanların zamanla dünyanın farklı ülkelerindeki pazarlarda ortaya çıktığını açıkladı. Interpol ve Brüksel’deki Dünya Gümrük Birliği’ni uyaran aynı yetkililer şüpheli bir Çek vatandaşı üzerinde yoğunlaştı.

Ağır cezalar geliyor

       Birkaç hayvanı satışa sunduğu tahmin edilen bu kişi hakkında yapılabilecek fazla bir şey yok. Çünkü Çek Cumhuriyeti’nde koruma altına alınan türlerle ilgili düzenlenmiş bir yasa mevcut değil. Hayvan tacirleri çalıntı hayvanları Avusturya, Belçika ve ABD üzerinden yeniden Madagaskar’a gönderiyor.
       Merkezi Washington’da bulunan Türleri Koruma Altına Alma Vakfı’nın (CITES), geçen hafta Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlediği “Birleşmiş Milletler Türleri Koruma Konferansıöna katılan 151 temsilci tehdit altında olan hayvan ve bitkilerin kaderini belirledi. Koruma altına alınan hayvan türleri arasında Afrika filleriyle, balinalar da var. Vakıf, bugüne kadar dört bin hayvanın ve 40 bin bitki türünün satışını tüm dünyada yasakladı. Bunun tersi davrananlara ise çok ağır cezalar getirildi. Bu yıl onbirincisi düzenlenen konferansta alınan kararlar uyarınca Japonya da bundan böyle gri ve cüce balina ticareti yapamayacak.

Rant büyük

       Konferans zaman zaman sert tartışmalara da sahne oldu. Çünkü Botswana, Namibya ve Zimbabwe gibi ülkeler, ekonomilerini düzeltmek için yılda 24 ton fildişini satmak istiyor. Bir kilogram fildişinin uluslararası piyasalardaki fiyatı 200 DM civarında.
       Hayvan türlerinin yok olmasına bir diğer sebep ise ilaç endüstrisi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) açıklamasına göre dünya nüfusunun yüzde 80’i hala geleneksel, yani doğal ilaçları kullanıyor. Bunlar da ağırlıklı olarak bitkilerden ve hayvanlardan elde ediliyor. Batıda yapılan bir araştırmaya göre reçetelere yazılan her dört ilaçtan birinin temelinde bu bitkiler veya hayvanlardan faydalanılmış. Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Derneği’nde araştırmalar yapan Roland Melisch’in Çin ilaçlarında koruma altına alınan hayvan ve bitki türlerinin izlerine rastladığı yönündeki açıklaması olayın ürkütücü boyutlarını gözler önüne seriyor.

Nesli tükenenler

       Nairobi’de yapılan toplantıda soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvan ve bitki türlerinin listesi çıkarıldı. Bu türler sıkı sıkıya koruma altında. İthal ve ihracatlarına çok az oranda izin veriliyor.

       Ginseng
       Vahşi ginseng köklerinin kilosu zaman zaman 750 bin DM’den alıcı buluyor.

       Afrika fili
       Ham fildişinin piyasa değeri 200 DM civarında. Fildişinin pazarlanmasının azalmasına çalışılıyor.

       Egzotik çiçek
       Almanya, kalp ve dolaşım bozukluğu hastalığı tedavilerinde kullanılan bu bitkiyi koruma altına aldı.

       Caretta Caretta
       Küba, 6900 kilo caretta caretta kabuğunu satmaya hazırlanıyor.

       Gri balina
       Tokyo’daki balık pazarlarında gri balinanın kilosu 700 DM’ye satılıyor.

       Cüce balina
       Japon ve Norveçli balıkçılar sadece 1999 yılında toplam 1078 cüce balinayı avladı.

       Beyaz köpekbalığı
       Bu hayvanın çenesi 30 ile 100 bin DM arasında alıcı buluyor. Tek bir dişi ise 1200 DM değerinde.