The Others Hayvansever Türk polisi

Hayvansever Türk polisi

11.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hayvansever Türk polisi

Hayvansever Türk polisi


Balina, Kartal, Ahtapot son olarak da Buffalo... Operasyon isimleri büyük sempati topluyor


       İçişleri Bakanı Tantan’ın göreve gelmesiyle hayali ihracat, kaçakçılık, uyuşturucu şebekelerine yönelik operasyonlar maddi boyutunun yanında, “Balina", “Kartal", “Ahtapot" ve son olarak “Buffalo" gibi isimlerle de dikkati çekiyor.
       İçişleri Bakanlığı’nın “Yolsuzlukla Mücadele" genelgesinin ardından yurt genelinde birbiri ardına yapılan planlı operasyonlar kadar konulan isim de büyük önem taşıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın Gaziantep’teki “Paraşüt" operasyonunu “Matador", “Hayal", “Kartopu", “Ahtapot", “Balina" ve “Kasırga" izledi.
       Planlı operasyonların isimleri “mutfak" olarak adlandırılan yakalama ve operasyon öncesi hazırlık aşamasında saptanıyor.

       En çarpıcısı seçiliyor
       Görev alacak ekibin şifreli haberleşme yapabilmesi, her defasında konunun ayrıntılarıyla dile getirilmemesi için bir isim koyma zorunluluğu doğuyor.
       İsim saptamasında da akılda kalması, mümkünse tek kelimeden olması ve yapılan işi çağrıştırmasına dikkat ediliyor. Ekipteki görevlilerin tek tek görüşü alınarak, en çarpıcı ve beğenilen isim seçiliyor.

Paraşüt’ün isim babası medya

       Operasyon isimleri sadece polis tarafından belirlenmiyor arada medyanın da katıksı oluyor. Örneğin Gaziantep’te vali, emniyet, jandarma, maliye ve adli makamların da karıştığı, Altınbaş Holding’in hayali ihracat ve kaçakçılık faaliyetlerini ortaya çıkardığı operasyona başlangıçta “Güney" adı verildi. Operasyon aşamasında haberler basında “Paraşüt operasyonu" olarak yer aldı. Paraşüt’ün Güney’e göre yapılan çalışmayı daha iyi anlatması üzerine operasyonun ismi de değişti.

Yazarlar