The Others Hedef 'aynı' mâhkumlar

Hedef 'aynı' mâhkumlar

16.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hedef 'aynı' mâhkumlar

Hedef aynı mâhkumlar


GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara


       Burdur Cezaevi'nde bir mahkumun kolunun kopması, bir mahkumun ağır yaralanmasıyla sonuçlanan operasyonun yapılacağının önceden bilindiği ortaya çıktı. Burdur Cezaevi'nde, Ulucanlar'a benzer gelişmelerin yaşanabileceği konusunda TBMM İnsan Hakları Komisyonu Cezaevi Alt Komisyonu'nun raporunda uyarı bulunduğu, mahkumların ve ailelerinin de cezaevi hakkında defalarca dilekçe verdiği anlaşıldı.
       Burdur Cezaevi'ne düzenlenen ve bazı mahkumların ağır yaralanması, bazı mahkumların da tecavüze uğramasıyla sonuçlanan olayların yankısı sürüyor. Geçen yıl düzenlenen operasyondan sonra Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'ndeki (Ulucanlar) bazı ağır yaralı mahkumların Burdur'a sev kedildiği, sevklerin ardından da Erzurum Cezaevi'nde görevli müdür Katip Özen'in Burdur'a atandığı öğrenildi. Erzurum Cezaevi'ndeki mahkumların şiddet içeren uygulama iddiasıyla açlık greviyle protesto ettikleri Özen'in, tayinin ardından avukatlara, "Ben buraya nokta tayinle geldim. Burayı adam edeceğim" dediği bildirildi.
       Ulucanlar'daki operasyonun ardından cezaevleri için bir altkomisyon oluşturan TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun, hazırladığı raporlarda, Burdur'da da Ulucanlar'a benzer gelişmelerin yaşanabileceği uyarısının bulunduğu ortaya çıktı.
       Raporda, cezaevi yönetiminin, tutuklu ve hükümlü ailelerine "Ulucanlar'da yarım kalan işi burada bitireceğiz" dediğine yönelik çıkan haberlerin ardından, komuisyonun buradaki mahkumlarla görüştüğü anlatıldı. Raporda, "Burdur, 2. Ulucanlar olacak" şeklindeki iddiaların da araştırıldığı kaydedildi.
       Komisyonla, mahkumlardan Sadık Türk, Cemal Çakmak, Cem Şahin görüşme yaptılar. Bu mahkumlar, Burdur'da sürekli şiddete maruz kaldıklarını belirttiler ve ikinci bir operasyonun olabileceğini kaydettiler. Burdur'daki olaylardan sonra Ulucanlar'dan da ağır yaralı çıkan bu mahkumların ölümcül yaralar almaları dikkat çekti.
       Komisyon üyelerinden Sebgedullah Seydaoğlu, raporun yazımından sonra Adalet Bakanlığı'nı, olay çıkabileceği konusunda sözlü olarak da uyardıklarını belirtti. Seydaoğlu, komisyonu Burdur Cezaevi konusunda acil toplantıya çağırdığını da anlattı.
       Öte yandan, operasyonun, mahkumların ifade vermek istememesinden kaynaklanmadığını savunan avukatlar, Savcı Ramazan Solmaz'ın kendilerine, "Operasyonun gerekçesi, devletin otoritesini göstermek, devletin itibarını korumaktır" dediğini savundular.