The Others Hem atomcu hem çevreci!

Hem atomcu hem çevreci!

15.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hem atomcu hem çevreci!

Hem atomcu hem çevreci


Ezelhan Üstünkaya Ankara


       Ulaştırma Bakanı MHP'li Enis Öksüz, Türkiye'nin de atom bombasına sahip olması gerektiğini savundu.
       Türkiye'nin nükleer santrala sahip olması durumunda zorunlu olmamakla birlikte atom bombası yapabileceğini belirten Öksüz şunları söyledi:
       "Tehlikede olan ülkeler caydırıcılık için atom bombasına sahip olmak isterler. Tehdit altındaki ülkelerin atom bombasına sahip olması yaşama hakkıdır. Kutsal hakkın korunması bakımından Türkiye'nin de atom bombasına sahip olması neden Türkleri incitiyor? Bunu anlamak mümkün değil. Aklımızı başımıza toplamamız gerek."
       Öksüz, çevreci örgütlerin konuya ilişkin tepkilerine de "Ben hiçkimsenin tepkisinden korkmam. İsteyen istediği tepkiyi nasıl koyarsa koysun ortaya. Ben de kendi tepkimi ortaya koyarım" yanıtını verdi.

"Akkuyu'dan ev alacağım"

       Akkuyu'da depreme karşı zemin etütlerinin yapılmadığı iddialarına "Hepsi yalan" diyerek karşı çıkan Öksüz konuşmasını şöyle sürdürdü:
       "Orası benim memleketim. Ben orada doğup büyüdüm. Benim seçim bölgem. Nükleer santral yapıldıktan sonra hemen ev alıp, ömrümü orada geçireceğim. Emekli olduktan sonra aleme ibret olsun diye orada yaşayacağım. Bakalım o zaman ne diyecekler? Arkadaşları da teşvik ediyorum.
       Orada mahalle kuracağız. Allah nükleer enerjiyi Türkleri öldürsün diye mi yarattı? Kömür, su, rüzgar kaynaklarımın tamamını harekete geçirsem bile 2020 yılında yüzde 45 oranında enerji açığım var. Bu enerji açığımı neyle karşılayacağım? Beyinlerini çalıştırsın insanlar.
       Beyinlerini çalıştırırlarsa medeniyete karşı düşman olunmaz. Partimizin sloganı çevrecilik ve milliyetçilik. Stalin ve Hitler kafasıyla düşünürsek, herşeyden korkmamız lazım. Tutup çayırlarda yatmamız lazım. Benden büyük çevreci yok. Türkiye'de benden daha şuurlu çevreci tanımıyorum. Çevre rozetini yakamdan indirmiyorum."

Greenpeace: İnsanlık dışı

       Öksüz'ün, nükleer santrallara karşı olmaları nedeniyle "Türkiye düşmanlığı", "aklı ermezlik" ve "petrolcülerden para almakla" suçladığı Greenpeace, yanıt vermekte gecikmedi.
       Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Melda Keskin, Öksüz için "İnsanlık dışı silahı savunuyor" dedi.
       Türkiye'nin uluslararası anlaşmalara imza attığını vurgulayan Keskin şunları söyledi:
       "Bakan'ın Türkiye'nin imza koyduğu anlaşmalardan haberi yok. Dışişleri Bakanı ile görüşsün. Türkiye, 1995'te 'Nükleer Maddelerin Yayılmasının Önlenmesi Sözleşmesi'ne, 1996'da 'Kapsamlı Deneme Yasağı Anlaşması'na' imza koydu. ABD, Rusya atom bombasını söküyor. Bakan, insanlık ayıbı silahı savunuyor. Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili bilgisi yok."

Dünya patlamaya hazır bomba: 36 bin adet atom bombası var

       Dünyada 36 bin atom bombası bulunuyor. ABD ve Rusya, aralarında imzaladıkları anlaşmalarla kademeli olarak atom silahlarını söküyor. Türkiye de, "atom bombası yapılmaması" yönünde uluslararası anlaşmalara imza koydu:
       * Nükleer Maddelerin Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NTT): Türkiye, 1995'te anlaşmaya imza koydu. Anlaşmanın ilk adımı, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin arasında yapılan görüşmelerle atıldı. 5 ülke, nükleer maddelerin Hindistan ve Pakistan gibi kullanılmaya başlaması üzerine insan hakları ve çevreci kuruluşların baskısıyla harekete geçti. Nükleer maddelerin Irak, Cezayir ve İran'ın da eline geçmesi olasılığı üzerine anlaşmayı imzalayan ülke sayısı hızla arttı. Anlaşma, nükleer maddelerin el altından yayılmasını engelleyici tedbirlerin alınmasını içeriyor.
       * Kapsamlı Deneme Yasağı Anlaşması (CTBT): Türkiye, 1996'da imza koydu. Atom bombasının genetik etkisinin kuşaklar boyu sürmesi ve Çin, Fransa, Hindistan ve Pakistan'ın nükleer denemeler yapması üzerine anlaşma metni hazırlandı. Anlaşma, atom bombası denemelerini yasaklıyor. Anlaşmanın bir sonraki aşaması, nükleer silahların sökülmesi ve dünyanın nükleer maddelerden arındırılmasını içeriyor.
       Sözkonusu anlaşmalar dışında, Türkiye, ABD ve Kanada ile "nükleer enerjinin barışçıl kullanılmasına ilişkin" ikili anlaşmalar da imzaladı.