The Others Hem teknoloji hem iş

Hem teknoloji hem iş

31.08.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hem teknoloji hem iş

Hem teknoloji hem iş




IBM Business Consulting Services'in (IBM BCS), Borusan'da yaptığı Six Sigma uygulamasında 'yüzde 100 tasarruf, yüzde 100 gelir artışı' sağlandı. Şirketteki kariyer planlamasında, spor dallarından bilinen 'kuşak' uygulamasına geçildi. Artık 'kara' veya 'yeşil' kuşak sahibi olmayanların 'yükselme' şansı yok.
IBM EMEA Bölgesi Six Sigma Projeleri Başkanı Ian Wilson, Türkiye'de Borusan'da yaptıkları uygulama ile firmanın hem tasarruf hem de gelirler kaleminde yüzde 100'lük bir artış sağladıklarını belirtti.
Borusan'la 2002 yılı başından bu yana 50 - 60 Six Sigma projesi gerçekleştirdiklerini belirten Wilson, 50 kara kuşak, 100'den fazla yeşil kuşak yetiştirdiklerini ve yıl sonunda 15 milyon dolar gelir elde ettiklerini belirtti.
Uygulamanın en hassas noktasının 'lider' olduğunu belirten Wilson, liderin özelliklerinin tüm firmaya yayıldığını belirtti. Şu anda Borusan'da bir kariyer elde etmek istiyorsanız kara ya da yeşil bir kuşağa sahip olmanız gerekiyor.

Tüm firmada uygulanmalı
Türkiye'de Aria, Türk Telekom, Eczacıbaşı gibi büyük firmalara danışmanlık yapan IBM BCS, kendini "paranın denklemini çözen ekip" olarak niteliyor. Firmanın ortağı da olan Ian Wilson, Six Sigma uygulamalarının dünyada sadece firma genelinde uygulandığı zaman başarı getirdiğini belirtti.
Wilson, "Firmanın bir bölümünde uygulandığında yeterince iyi sonuçlar alınmıyor. Six Sigma'nın şampiyon olarak nitelenen kişisi firmanın patronu olmak zorunda. Six Sigma'yı iki yolla uygulayabilirsiniz. Birincisi süreçlerdeki verimlliği artırmak için, ikincisi ise yönetimin tüm alanlarında uygulamak. Biz ikinci yolun daha verimli olduğunu gördük" diyor.

Batı'da daha kolay oluyor
Six Sigma'nın en iyi uygulandığı General Electric'te tüm firmanın değiştiğini belirten Wilson, batılı ülkelerde uygulamanını daha rahat ve daha verimli olduğunu söyledi. Türkiye'de şu anda sadece özel sektörle çalıştıklarını belirten Wilson, gelecekte kamu ile çalışma projelerinin olduğunu da belirtti.

Six Sigma'nın sadece 'üretim alanında daha verimli' sonuçlar verdiği kanısının yanlış olduğunu belirten Wilson, hizmet alanında da birçok firma ile çalıştıklarını belirtti. Wilson "GE Capital, American Express, Aviva, gibi büyük firmalarla da Six Sigma uygulaması yapıyoruz" dedi.
İş ve yönetim danışmanlığı firması durumunda olan BCS'in en büyük özelliği hem teknoloji, hem de iş alanında hizmet verebilmesi.
IBM BCS, 14 milyar dolar ciro ve 60 bin çalışanla dünyanın en büyük danışmanlık firması durumunda.