The Others Hilal hemşire ilgisizlik kurbanı

Hilal hemşire ilgisizlik kurbanı

27.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hilal hemşire ilgisizlik kurbanı

Hilal hemşire ilgisizlik kurbanı


Osman Bekleyen Van


Geçirdiği trafik kazasının ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Van Devlet Hastanesi hemşiresi Hilal Akkaya'nın (24) ölümü iki hastane arasında krize yolaçtı.
Hilal hemşirenin 8.5 saat Acil Servis'te bekletildiğini ve hiç bir müdahalede bulunulmadığını iddia eden Van Devlet Hastanesi personeli, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde görevli doktorları protesto etti. Devlet Hastanesi Başhekimi Nesrin Asut, "Van halkına sesleniyorum, kimse hastasını Araştırma Hastanesi'ne götürmesin" dedi.
Devlet Hastanesi Koroner Yoğun Bakım Servisi'nde görevli hemşire Hilal Akkaya, Van - Edremit karayolunda 13 Temmuz'da aşırı hız yaparken otomobilinin takla atması sonucu ağır yaralanıp en yakın sağlık kuruluşu olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırıldı.
İddiaya göre Acil Servis'te 8.5 saat bekletilen Hilal hemşireye hiç bir müdahalede bulunulmadı. Dalağı patladığı anlaşılınca tedavisine başlanan genç hemşire, kanamaya bağlı böbrek yetmezliği de başlayınca üç gün sonra Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği ambulans uçakla Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen Hilal hemşire önceki gün son nefesini verdi.
Van Devlet Hastanesi'ndeki meslektaşları ve mesai arkadaşları ölüm haberini alınca Araştırma Hastanesi doktorlarını protesto etti. Hastane bahçesinde tören düzenleyen arkadaşları, "Bu bir cinayettir. Bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.
Devlet Hastanesi Başhekimi Nesrin Asut, "Arkadaşımız 8.5 saat Acil Servis'te kalmış ve hiçbir müdahalede bulunulmamış. Bu bir cinayettir. Bir sağlık personeline böyle davranılıyor ise normal vatandaşlara kimbilir nasıl davranılıyor. Bu tıp mesleğine ihanettir. Tüm Van halkına sesleniyorum kimse hastasını Araştırma Hastanesi'ne götürmesin" dedi.
Van Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Oflas da Akkaya'nın ölümünü cinayet olarak niteleyerek, "Hemşire arkadaşımız geçirdiği trafik kazasından sonra dalak kanaması sonucu yaşamını yitirmiş. Zamanında müdahale edilip dalağı alınsaydı, kanama durdurulurdu, böylece böbrek yetmezliği de meydana gelmezdi. Bu ihmalin hesabını soracağız. Yasal yollara başvuracağız" diye konuştu.
İlgisizlik kurbanı Hilal hemşire için düzenlenen törene katılan Van Tabipler Odası Başkanı Figen Polat ise şöyle konuştu:
"Arkadaşımızın ölümünde ihmal olup olmadığını araştıracağız. Böyle birşey varsa bu cinayettir ve sorumlular gereken cezayı almalıdır."
Gözyaşları arasında bir dakika saygı duruşunda bulunularak Araştırma Hastanesi'ndeki meslektaşlarını protesto eden Devlet Hastanesi doktor ve hemşireleri daha sonra 500 imzalık bir dilekçeyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Suçlamaların hedefi olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekim Vekili Yrd. Doç. Dr. Bayram Çırak, yönetim olarak olayın aydınlatılması için her türlü çabayı göstereceklerini, Devlet Hastanesi personelinin bu konudaki girişimini de desteklediklerini söyledi.