The Others ‘Hitler’ benzetmesi!

‘Hitler’ benzetmesi!

06.07.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği, seçimleri protesto gösterisinde Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ı ‘Hitler’e benzeten posterin Milliyet’te yer almasını eleştirse de Türkiye gibi basın özgürlüğüne sahip bir ülkede bu fotoğrafa ‘sansür’ uygulanması istenemez

‘Hitler’ benzetmesi

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimleri ardından yaşanan olaylar dünyada ve Türkiye’de geniş yankı uyandırdı. Medya iki hafta boyunca Musevi taraftarlarının oyların sayımında ‘hile’ yapıldığı iddialarını Tahran’daki protesto gösterilerini ve reformistlere yönelen baskı ve şiddeti haberleştirdi.
Milliyet’te yer alan haberlerden birisi “Protestocuya dayak 310 TL” başlığıyla verilmişti. Olayları bastırmak üzere görevlendirilen özel kuvvetlerden söz ediliyordu.
İngiliz “The Guardian” gazetesinin internetteki sosyal paylaşım sitelerinde ortaya atılan iddialara dayandırdığı bu haberin yanı sıra; İran’da seçim sonuçlarına itiraz eden cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musevi’nin internet sitesinde 70 üniversite profesörünün gözaltına alındığı, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın da ABD Başkanı Barack Obama’nın, İran’ın iç işlerine karışmamasını istediği yönündeki bilgiler de Milliyet’in haberinde yer aldı.
Haberde ayrıca, Los Angeles’taki bir protesto gösterisinde Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı “Hitler’e benzeten” bir poster taşıyan küçük İranlı kızın fotoğrafı kullanılmıştı. 

Büyükelçiliğin tepkisi

İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği Basın Bürosu, Milliyet’e bir açıklama göndererek, rahatsızlığını dile getirdi:
“26 Haziran 2009 tarihli gazetenizin Amerika’da gösteri yapan İranlılara değinilen bölümünde İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Hitler’e benzetildiği bir resim yayımlanmıştır. Bu tutum Türkiye’nin komşusu bir ülkenin (İran) Cumhurbaşkanı’na açık bir hakaretle eş değerde bir davranış olarak görülmektedir.
Böyle bir resmin yayımlanması ne sebeple olursa olsun hiçbir şekilde kabul edilemez. İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Basın Bürosu olarak gazetenizden beklentimiz, bu tür tefrika yaratıcı konu ve resimler yayımlamak yerine dost ve kardeş İran ve Türkiye’nin ve iki ülke halkının birbirine daha çok yaklaşmasını sağlayacak haberler yayımlamanızdır.”

Dış haberlerin yanıtı

Milliyet Dış Haberler Müdürü Menderes Özel, İran Büyükelçiliği’nin şikâyeti üzerine Okur Temsilcisi’ne şu açıklamayı yaptı:
“Dış Haberler sayfasında kullanılan fotoğrafta ABD’nin Los Angeles kentinde İran’daki seçim sonuçlarını protesto eden İranlılar arasında bulunan küçük bir kız çocuğunun İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı, Hitler ile karşılaştıran bir pankart taşıdığı görülmektedir. Bu bizim hazırladığımız bir kolaj değil, bir haber fotoğrafıdır.
Yurtdışında yaşayan bazı İranlıların ülkelerinde olanlara tepkisini ve onların ruh hallerini yansıtan fotoğrafı, Fransa Basın Ajansı (AFP) muhabiri Mark Ralston çekmiş; AFP de dünyanın dört bir yanındaki abonelerine servis etmiştir. Fotoğraf habercilik kriterlerimize uygundur.”

Haberin Devamı

OMBUDSMAN’IN GÖRÜŞÜ:
İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği yetkililerinin iki ülke arasındaki dostluk duygularına tümüyle katılıyoruz. İran’da yaşanan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tartışmaları Milliyet de, gazetecilik ölçütleri içinde salt habercilik açısından izlemiştir. Seçim sonuçlarına itirazlar muhalif liderlerce dile getirilmiş, özellikle Musevi taraftarlarının sayımda “hile” yapıldığı iddiası üzerine Tahran’da ölümlere de yol açan protestolar yaşanmıştır. ABD, İngiltere ve Batı Avrupa’da yaşayan İranlılar da ülkelerindeki “reformcu” dalganın bastırılmasından kaygı duyarak gösteriler düzenlemişlerdir.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı “Hitler”e benzeten poster de Los Angeles’taki gösteride açılmıştır. Büyükelçilik yetkililerinin “hakaret” saydıkları olay, bir haber fotoğrafının gazetede basılmasıdır. Türkiye gibi basın özgürlüğüne sahip bir ülkede hiçbir gazetenin bu fotoğrafa “sansür” uygulaması savunulamaz. Düşünülemez.

Yazarlar