The Others Hizbullah'a 705 yıl istendi

Hizbullah'a 705 yıl istendi

28.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hizbullah'a 705 yıl istendi

Hizbullaha 705 yıl istendi


Namık Durukan Diyarbakır


Güneydoğu'da büyük darbe alan yasadışı Hizbullah örgütünün Şırnak koluyla ilgili Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde açılan yedisi tutuklu 59 sanıklı davada, örgütün yeni stratejileri belgeleriyle ortaya kondu.
İddianamede sanıklar hakkında toplam 705 yıl hapis cezası istenirken, "Hicret dönemi" adı verilen bir sürece girdikleri ifade edilen sanıkların, daha güvenli Batı illerine göç ettikleri, karşı istihbarat örgütü kurdukları ve yakalanmamak için yaşam biçimlerini değiştirdikleri belirtildi.
Diyarbakır DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görülen Şırnak Hizbullah İlim grubu dava dosyasında yer alan dokümanlarda, örgütün askeri faaliyetlerde bulunan elemanlarının "Hicret" yoluyla Ankara, İstanbul, İzmir, Konya ve Adana'ya yerleşmelerinin istendiği ve bu illerde askeri faaliyetlerini tamamlayan teröristlerin başka illerde eylem yapmaları için örgüt yöneticilerinden talimat bekledikleri kaydedildi.
İddianamede, örgüt üyelerinin, son dönemde güvenlik kuvvetlerince örgüte yönelik yoğunlaştırılan operasyonlardan kurtulabilmek, silahlar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve askeri birimler hakkında bilgi toplamak için askere gitme yönünde yeni bir taktik geliştirdikleri de vurgulandı.
Hizbullah'ın oluşturduğu yeni istihbarat örgütünün de, polis ve askere ait lojman, karakol ve hizmet birimleri hakkında bilgi topladığı, köylerde yol arama noktalarının haritasının çıkarıldığı belirtiliyor. Korucu köyleriyle bölgeye gelen yabancı heyetlerin de yakından izlenmesi isteniyor.
Hizbullah'ın "Sıkıyönetim kuralları" adını verdiği yeni kararları şöyle:
"İmam Humeyni'nin resimlerini, 'Allah'u ekber, Lailaheillallah' ibareli Arapça yazılmış panoları evinize asmayın. Örgütün bastırdığı 'Şehadet takvimi'ni bu yıldan sonra kimse evinde bulundurmasın. Hizbullah'i olup, PKK tarafından şehit edilen şahısların resimlerini gizleyin. Kod isim kullanmayın."
Sığınak yapımında çalıştırılan kişilerin de, başka il ve ilçeden getirilmesi istenen talimatta, bu kişilerin sığınağa yakın bir yerde gözlerinin bağlanması, sığınak yapımı bittikten sonra da aynı şekilde sığınaktan uzaklaştırılmasına vurgu yapılıyor.