The Others İBDA - C ilçelerde örgütleniyor

İBDA - C ilçelerde örgütleniyor

08.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İBDA - C ilçelerde örgütleniyor

İBDA - C ilçelerde örgütleniyor


Tolga Şardan Ankara


       İstanbul Metris Cezaevi'nde isyan çıkararak yeniden gündeme gelen radikal İslamcı terör örgütü İBDA - C, kent merkezlerinde çökertilmesinin ardından operasyonlardan kurtulmak için örgütlenmeyi ilçelere kaydırdı.
       Dört hafta önce İBDA - C'ye yönelik operasyon yürüten Ankara polisi, örgütün Ankara'nın Polatlı, Haymana ve Beypazarı'nda yeniden yapılanmaya başladığını saptandı. Polis, iki hafta süren takip sonucunda örgütün Beypazarı'nda bir, Haymana'da altı, Polatlı'da iki örgüt evini ortaya çıkardı.
       Sanıklardan dördü DGM tarafından tutuklandı. Örgüt evlerinde pompalı av tüfekleri ve yasadışı örgüt yayınları bulundu. İlçelerde örgütlenen İBDA -C'lilerin örgüt görüşünde yayın yapan gazete ve dergilerin etkisiyle faaliyetlere başladığı belirlendi.
       Milliyet'e bilgi veren bir yetkili, örgütün ilk kez çevre ilçelerde faaliyet gösterdiğinin altını çizerek şunları söyledi:
       "Örgüt, polisin takip ve operasyonlarından kurtulmak amacında. İlçelerde görevli polis, terör ve istihbarat alanında yetersiz. Bundan sonra ilçelerdeki İslami grup ve örgütleri takip edebilmek için yeni birim kuracağız."

Sanal teröre engel

       İnternette açtıkları web sitesinde 1999'u cihat yılı ilan eden örgüt, aralarında cumhurbaşkanı, başbakan, öğretim üyeleri ve sivil toplum örgütü üyelerinin de bulunduğu çok sayıda ismi de suikast listesinde gösteriyor. İBDA - C'nin sitesinin "Savaş Dersleri" bölümünde, örgüt üyelerine ve sempatizanlarına sanal ortamda bomba ve molotof kokteyli nasıl yapılır, eylem türleri nedir, polis takibi, yaralıya müdahale dersleri veriliyor. "Bildiler" bölümünde ise, örgüt talimatları yer alıyor. Emniyet birimlerinin müdahale edemediği ABD'li CJB.Net şirketine ait server da, www.ibda1999.cjb.net adresinde bulunan site kısa bir süre önce kapatıldı. CJB.NET tarafından yapılan açıklamada, e - mail'ler aracılığıyla gelen şikayetler üzerine sitenin kapatıldığı belirtildi.