The Others İGDAŞ: Doğalgaz her sokakta olacak

İGDAŞ: Doğalgaz her sokakta olacak

17.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İGDAŞ: Doğalgaz her sokakta olacak

İGDAŞ: Doğalgaz her sokakta olacak


Kurulduğu günden bu yana gösterdiği performansla Avrupa’da şehir gazı dağıtım şirketleri arasında ilk üçe giren İGDAŞ, İstanbul’da isteyen her vatandaşa doğalgaz vermeye hazırlanıyor


       İstanbul’da 1 milyon 430 bin doğalgaz abonesi ve 1 milyon 300 bin de doğalgaz kullanıcısı var. Bu abonelere İGDAŞ hizmet veriyor. Genel Müdür Prof. Dr. Necdet Aral, şirketin hedeflerini Milliyet 2000’e anlattı. Prof. Dr. Aral, “İGDAŞ, öncelikli görevi olan İstanbul’un hava kirliliği problemini çözmüştür. Şimdi ise hedef, isteyen her İstanbullu’ya gaz vermektir" dedi.
       Prof. Dr. Necdet Aral, öncelikli hedefin, binasında doğalgaz bulunduğu halde, kendisi gaz kullanmayan İstanbullular’ın doğalgazla buluşturmak olduğunu belirterek, bu durumdakilerin doğalgaz kullanmaya başlamalarının çok daha kolay, hızlı ve ekonomik olduğunu söyledi.

Gaz sıkıntısı yok

       İGDAŞ abonelerinin 1999 yılında ‘gaz kesilmesi’, ‘basınç düşmesi’ gibi sorunlar yaşamadığını, önümüzdeki yıllarda da böyle bir sıkıntıyla karşılaşılmayacağını söyleyen Aral, “İGDAŞ, BOTAŞ’tan alabildiği gaz ölçüsünde abone kabulü yapmaktadır ve tüm abonelerine de gaz verme taahhüdünde bulunmaktadır. Havaların çok soğuduğu günlerde, pik çekişlerin yaşandığı saatlerde bile basıncın düşmemesi için, abonelerin kullanabildiği gaz miktarının üzerinde bir gaz tahsisi için BOTAŞ ile görüşmeler sürdürülmektedir" dedi.
       Doğalgaz birim fiyatının sürekli artış göstermesi ile ilgili şikayetler üzerine Aral, İGDAŞ’ın gaz satış fiyatlarında uygulayacağı kâr oranının, kanun hükmünde kararname ile alt ve üst sınırın belirlendiğini, üst sınırın yüzde 45 olduğunu söyledi. İGDAŞ’ın bu sınıra hiç yaklaşmadığını ve kâr oranı olabilecek en düşük düzeyde tuttuğunu savunan Aral, “Buna karşın İGDAŞ kendisi dışındaki bir takım gelişmeler yüzünden, fiyatları zaman zaman güncelleştirmek durumunda kalmıştır" dedi.

Fiyat kurdan etkileniyor

       İGDAŞ’ın doğalgazı, BOTAŞ’tan dolar ile aldığını ve Türk Lirası ile sattığını, doğalgaz fiyatlarının, dolar kurunun yükselişinden etkilendiğini anlatan Aral, daha sonra şunları belirtti: “İGDAŞ, doğalgaz şebekesi kapsamında, İstanbul’daki tüm sokakların yüzde 50’sine doğalgaz borusu döşemiştir. Doğalgaz kullanılan ilçelerde, henüz hattı çekilmemiş mahalle ve sokakların da hatlarının tamamlanması çalışmalarına 2000 yılında da devam edilecektir."
       İGDAŞ’ın Avrupa’nın en hızlı büyüyen şirketi olduğunu, doğalgazın Avrupa’da 1950’lerden sonra kullanılmasına karşın, şirketin son beş yıldaki yatırım atağı ile, Avrupa’da şehir gazı dağıtımı yapan ilk üç şirket arasına girmeyi başardığını savunan Aral, “İstanbul’un 32 ilçesinden; Adalar, Tuzla, Çatalca, Beykoz ve Şile dışındaki 27’sinde doğalgaz yok" dedi.
       İGDAŞ’ın öncelikli görevi olan hava kirliliği problemini çözdüğünü iddia eden Aral, şimdi hedefin, isteyen her İstanbullu’ya gaz vermek olduğunu söyledi. İGDAŞ’a olduğu kadar, BOTAŞ’a da büyük görev düştüğünü belirten Aral, “Doğalgaz taşıyan mevcut uluslararası altyapı yeterli olmadığı için BOTAŞ, İGDAŞ’ın daha fazla doğalgaz talebini yerine getirememektedir. İGDAŞ, 2005 yılına kadar şebekesini, İstanbul’un yüzde 80’ine hizmet verecek seviyeye çıkarmayı hedeflemektedir. 2005 yılında abone sayısı 2 milyon 225 bine, gaz kullanıcı sayısı da 2 milyon 100 bine ulaşacyaktır" dedi.

NEDİR? İGDAŞ

      
  • İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İGDAŞ), 25 Aralık 1986’da kuruldu.
  • Yatırıma 1989 yılında başladı, yatırımın birinci bölümü Mayıs 1993’de bitirildi.
  • Abonelere ilk doğalgaz, 1992’de verildi.
  • 1999 yılında 170 bin yeni abone alan İGDAŞ, 2000 yılı içinde yüz bin aileye daha doğalgaz götürmeyi hedefliyor.

    Rakamlarla hedefler

          
  • 11 yılda İstanbul sokaklarının yüzde 50’sine doğalgaz borusu döşendi.
  • İGDAŞ, Avrupa’nın şehir gazı dağıtımında ilk üç şirketi arasına girdi.
  • İstanbul’un 32 ilçesinin 27’sinde doğalgaz kullanılıyor.
  • Nisan 2000 tarihinde İstanbul’da doğalgaz abonesi
  • milyon 430 bine, gaz kullanıcı sayısı da 1 milyon 300’e ulaştı.
  • İGDAŞ, 2000 yılı içinde 1,5 milyon aboneye ulaşmayı hedefliyor.
  • İGDAŞ, 2005 yılına kadar İstanbul doğalgaz şebekesini İstanbul’un yüzde 80’ine hizmet verecek seviyeye çıkarmayı hedefliyor.