The Others İki farklı yorum

İki farklı yorum

14.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İki farklı yorum

İki farklı yorum


1) Hemen çıkarılır 2) Önce dokunulmazlık

Ankara Milliyet


ABD vatandaşı olduğu resmen bildirilen FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın hukuki durumu konusunda farklı görüşler dile getirildi. Kavakçı'nın YSK'ya eksik bilgi vermesi nedeniyle hapis cezası istemiyle de yargılanabileceği kaydedildi.
Uluslararası Hukuk Profesörü Feyyaz Gölcüklü, Kavakçı'nın, Amerikan vatandaşlığına geçerken izin almaması nedeniyle Türk vatandaşlığından çıkarılması ve bundan hareketle milletvekili de olamayacağı görüşünü savundu. Sorunun, hukuki olmaktan çok siyasi ahlakla ilgili olduğunu belirten Gölcüklü, şöyle konuştu:
"Amerika ve Türk hukuk kurallarının masaya yatırılması lazım. Bizim Vatandaşlık Yasası'ndaki hükümler açık. Başka bir ülkenin vatandaşlığına izinsiz geçenin, Türk vatandaşlığından çıkarılacağı hükmü yer alıyor. Kavakçı'nın Yüksek Seçim Kurulu'na da sadece Türk vatandaşı olduğunu bildirmesi ise ayrı bir durum. Ceza Yasası'nda resmi makamlara yalan beyanda bulunmanın cezai yaptırımı bulunuyor. YSK'nın bu durumu da gözönünde bulundurucağı kanaatindeyim."

Eksik bilgi cezalandırılıyor

Gölcüklü'nün dikkat çektiği cezai yaptırım, TCK'nın ilgili maddesinde "Kimlik beyanından imtina" başlığı altında tanımlanıyor. Madde, resmi makamlara kimlik bilgilerinin eksiksiz bildirilmesini öngörüyor. Bilgileri bilerek eksik verenlerin bir aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılabileği öngörülüyor.
İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bakır Çağlar, Kavakçı'nın bu duruma karşı, YSK'ya başvurduktan birkaç gün sonra Amerikan vatandaşlığına geçmekle önlem aldığını belirtiyor.

"Önce dokunulmazlık"

Çağlar, Gölcüklü'den farklı olarak, Kavakçı'nın dokunulmazlığı kaldırılmadan milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülemeyeceği gibi, vatandaşlıktan çıkarma işleminin de yapılamayacağını savundu.
Anayasa'nın ilgili maddesinin, bir kişinin vatandaşlıktan çıkarılması için "vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunma" koşulu getirdiğini belirten Çağlar, Vatandaşlık Yasası ile Anayasa arasında uyumsuzluk bulunduğunu, bu durumda öncelikle Anayasa hükümlerinin uygulanması gerektiğini söyledi. Çağlar, başka bir ülke vatandaşı olmanın "vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir davranış" olmadığını öne sürdü.
YSK'nın, Kavakçı'nın mazbatasını kendiliğinden iptal edemeyeceğini savunan Çağlar, böyle bir karar için öncelikle, "itiraz edilmesi mümkün olan bir yargı kararının bulunması gerektiğini" anlattı. Görüşünü, YSK'nın kararlarına itiraz edilememesine dayandıran Çağlar, "Merve Kavakçı yarın Avrupa'ya gider ve Türkiye aleyhine bir karar çıkarsa, ortaya çok farklı bir durum ortaya çıkar" diye konuştu.