The Others İki timci göreve

İki timci göreve

30.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İki timci göreve

İki timci göreve

       SUSURLUK kazasının ardından haklarında adli ve idari soruşturma başlatılan özel timcilerden Enver Ulu'yla Mustafa Altınok'un göreve dönmesi gündeme geldi. Haklarında 16 ay kıdem tenzili cezası verilen iki özel timcinin göreve başlatılabileceği yönündeki Emniyet Teşkilatı Personel Yönetmeliği'nin kararı Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildi. Hukuk Müsavirliği'nden görüş soran Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne olumlu görüş belirtilmesi halinde Ulu ve Altınok 10 gün içinde göreve başlatılacak.
       Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanvekili Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk Raporu'nun, "Azerbaycan darbesi" bölümünde adı geçen dönemin Başbakanlık başmüşavirlerinden Kamil Yüceoral da geçen günlerde yeniden Başbakanlık Müşavirliği görevine atanmasının ardından yaşanan bu gelişme başkent kulislerinde "Susurluk sürecine ne oldu" sorusuna neden oldu.
       DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak'ın yakın koruması olarak Ankara Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev yapan, ancak Susurluk soruşturmaları kapsamında kumarhaneler kralı Ömer Lütfi Topal'ın öldürülmesi ve silahlı çete kurmaktan haklarında adli ve idari soruşturma açılan özel timcilerden Ulu ve Altınok hakkındaki idari soruşturma tamamlandı. Halen İstanbul DGM'de adli yargılamaları devam eden beş özel timci arasında yer alan Ulu ve Altınok'a, Emniyet Genel Müdürlüğü Başmüfettişlerinin yaptığı soruşturmalar sonucunda Yüksek Disiplin Kurulu tarafından en yüksek meslek cezalarından birisi verildi.
       Ulu ve Altınok'a, kurul toplantısında görevlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'ne göre 16 ay kıdem tenzili cezası verilerek dosyaları karara bağlandı. Diğer yargılanan özel timcilerden Oğuz Yorulmaz, Ayhan Çarkın ve Ercan Ersoy hakkındaki soruşturmalar devam ederken, Emniyet Genel Müdürlüğü, teşkilat personel yönetmeliğine göre, Ulu ve Altınok hakkındaki kararını kendilerine tebliğ ederken, aynı zamanda yürürlüğe koymak zorunda kaldı.

       Emniyet Teşkilatı Personel Yönetmeliği'ndeki "ceza davası devam eden personelin idari yargılamasının tamamlanması halinde 15 gün içinde göreve başlatılabileceği" yönündeki kararına göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığı'nca hazırlanan yönetmelik kararı, beş gün önce uygulanması için Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildi.
       Personel Daire Başkanlığı, soruşturma öncesinde görev yerleri Ankara olması nedeniyle Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdiği yazısında, kararın personel yönetmeliğine göre "uygulanabilirliği" yönünde görüş belirtirken, yazıyı alan Ankara Emniyet Müdürlüğü, yanlış bir uygulama gerçekleştirmemek için Emniyet Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği'ne görüş sordu.
       Diğer üç timcinin soruşturmasının devam ettiği sırada, Ulu ve Altınok'un haklarında başka bir idari soruşturma olup olmadığı durumunu inceleyecek olan Hukuk Müşavirliği'nin "olumlu" görüş vermesi üzerine özel timciler Enver Ulu ve Mustafa Altınok, yeniden Ankara Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü'ndeki görevlerine başlatılacak.
       Ulu ve Altınok'un yasal süreç sonucunda göreve dönme işlemlerinin gerçekleşmesinin ardından halen soruşturmaları edvam eden Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Ercan Ersoy'un da eski görevlerine dönmeleri gündeme gelebilecek.