The Others İki turlu ikiye böldü

İki turlu ikiye böldü

28.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İki turlu ikiye böldü

İki turlu ikiye böldü

       CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel'in gündeme getirdiği yerel seçimlerin iki turlu yapılması görüşü, partileri ikiye böldü. ANAP'ın desteklediği, DSP'nin istediği ancak 'yasa için zaman yok dediği' öneriye FP, DYP ve CHP şiddetle karşı çıkıyor.
       Konuyu tekrar Meclis gündemine getiren ANAP, iki turlu sistemin hem genel hem de yerel seçimde uygulanmasını savunuyor. YSK'nın, yasa çıksa bile genel seçimlere yetişmeyeceği, ancak yerel seçimlerde uygulanabileceği görüşü üzerine ANAP iki turlu sistemin "hiç olmazsa yerel seçimlerde" uygulanmasını istiyor.
       DSP Grup Başkanvekili Ali Günay ise, yerel seçimlerde iki turlu seçimi desteklediklerini, ancak seçim öncesinde yasayı çıkaracak zaman kalmadığını söyledi.

       DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, iki turlu seçime yönelik bir yasanın çıkarılması durumunda, Anayasa Mahkemesi veya Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) alacağı bir kararla seçimlerin yapılamayabileceğini belirtti.
       Turhan Güven, DYP olarak prensipte iki turlu seçime karşı olmadıklarını, bu konuya "ikinci demokrasi" paketinde de yer verdiklerini belirtti. Güven, Anayasa'nın "İki seçimin birleştirilmesi durumunda seçimlerin birlikte yapılması"na ilişkin 127. ve temsilde adalet ilkesine yer verilen 67. maddeleri değiştirilmeden iki turlu seçime olanak veren bir yasa çıkarılması durumunda, 18 Nisan'daki seçimlerin iptal edilebileceğini söyledi.
       CHP ise hem yerel, hem de genel seçimlerde iki turlu sisteme karşı çıkıyor. CHP yöneticileri iki turlu seçimin sağ partiler arasında "milliyetçi cephe" kurulmasına yol açacağını savunuyorlar. CHP'liler DSP'nin "yerel seçimlerde" iki turu savunmasını da, bu partinin bütün Türkiye düzeyinde ancak 30'a yakın belediye başkanlığı kazanabilmesine bağlıyorlar.
       FP'ye göre de, özellikle yerel seçimlerde 2 tur ısrarı, ilk turdan önde çıkacak kendi adaylarının ikinci turda elenmesi hedefine yönelik. Bazı FP sözcüleri, askerlerin de 2 tur konusundaki tercihinin, bu yorumlarını doğruladığını savunuyorlar.