The Others İnfazın sırrı çözüldü

İnfazın sırrı çözüldü

13.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnfazın sırrı çözüldü

İnfazın sırrı çözüldü

78 kilo eroin hesaplaşmasından kaynaklandığı açıklanan TEM katliamının tetikçilerinden biri polis, diğeri ise eski Özel Tim'ci çıktı

"TEM katliamı" olarak bilinen olay çözüldü. Altı kişinin otobüs içinde kurşuna dizildiği cinayetle ilgili olarak, aralarında biri emekli iki polisle bir otobüs firması sahibinin de bulunduğu altı kişi gözaltına alındı. Katliamın tetikçilerinin iki polis memuru olduğu, cinayetin Batılı Turizm'e ait bir otobüste Slovakya sınırında yakalanan 78 kilo eroinle ilgili bir hesaplaşmadan kaynaklandığı öne sürüldü.
Edirne'de 21 Aralık gecesi Avar Turizm'e ait 34 YSE 98 plakalı otobüse binen dört kişi, içinde bulunan Ömer Balaban, Ayhan Fındık, Murat Balaban, Halil Altınsoy, Bedri Kara ve Nedim Sevinç'i başlarına ateş ederek öldürmüşlerdi. Olayın tek görgü tanığı Polonyalı Reneta Wesolowska, poliste günlerce sorgulanmış ancak herhangi bir ipucuna ulaşılamamıştı. Polisin olaydan sonra yaptığı operasyonda gözaltına alınan 12 kişi ise çıkartıldıkları mahkemede serbest bırakılmışlar, Polonyalı Wesolowska da ülkesine dönmüştü.
Edirne İl Jandarma Alay Komutanlığı'nın bahçesine çekilen otobüs, sökülerek her parçası tek tek aranmış, her ipucu titizlikle değerlendirilmişti. Ancak soruşturmanın tıkandığı, cinayetin giderek daha karmaşık hale geldiği bir anda polise ulaşan ihbar, düğümün çözülmesini sağladı.

Akıllara durgunluk veren TEM katliamının ipuçları, Polonya - Slovakya sınırında 11 Aralık 1997 tarihinde 78 kilo eroinle yakalanan Batılı Turizm otobüsüne kadar uzandı. İddiaya göre, sınırda ihbar üzerine Çiesin sınır kapısında çevrilen Recep Osmanovoski yönetimindeki Batılı Turizm otobüsünde 78 kilo eroin bulundu.
Araçta arama sürerken, Avar Turizm'e ait bir yolcu otobüsü sınır kapısından geçerek Türkiye'ye doğru ilerledi. Polonya polisi, Batılı Turizm şoförü Recep Osmanovoski ile birlikte üç Türk'ü uyuşturucu kaçakçılığından gözaltına aldı.
Olayın Türkiye'de duyulmasından sonra Batılı Turizm'in sahibi Gaffur ve Muammer Çalışkan, kendilerini Avar Turizm'in ihbar ettiğini düşenerek intikam planları hazırlamaya başladı.

İddiaya göre, Avar Turizm'e ceza vermek için bir katliam planı hazırlandı ve polis memuru Önder Topbaş ile 1993 yılında istifa eden Özel Harekatçı Cemil Andırmak, "tetikçi" olarak seçildi.
Avar Turizm'e ait 34 YSE 98 plakalı otobüs, 21 Aralık günü Kapıkule'den Türkiye'ye girdikten sonra infaz timi iki ayrı otomobille takibe başladı. Aslanlı tesislerinden ayrılan otobüsü arkasında 51 plakalı beyaz Şahin içinde Cemil Andırmak ve Önder Topbaş'ın da aralarında bulunduğu dört kişi yakın takibe aldı. Bu sırada Batılı Turizm ve Aksaray'daki Çalışkan Otel'in sahibi Gafur Çalışkan da Laguna marka otomobiliyle onları izliyordu.
Polis memurları, otobüsü ışıkla uyararak ve siren kullanarak durdurduktan sonra, iddiaya göre polis kimliklerini göstererek içeri girdiler. Otobüsün direksiyonuna beyaz Şahin'deki üçüncü kişi geçerken, sanık polislerin de altı kişiyi tek tek vurarak öldürdüğü öne sürüldü.

Polis, kendisine ulaşan bir ihbarı değerlendirerek polis memuru Önder Topbaş'ı bir hafta önce Edirne'de gözaltına aldı. Edirne Cumhuriyet Savcısı Ali Sami Arlı, "Bu kişi hakkında detaylı bilgi vermek istemiyoruz. Bizim için önemli biri. Sorgusu sürüyor" demekle yetindi.
Topbaş'dan alınan bilgiler doğrultusunda sürdürülen operasyonlar, Tekirdağ'a kaydırılarak, Yat Oteli'ne dün sabah baskın yapıldı. Otelde TEM katliamı sanıkları olduğu öne sürülen Ali Tekin Tamgaç, Mustafa Andırmak, Cemil Andırmak, Recep Ramadan ve Gafur Çalışkan yakalandı. Gafur Çalışkan'ın Batılı Turizm ve Çalışkan Oteli'nin sahibi olduğu, emekli polis Cemil Andırmak'ın da Aksaray'daki Çalışkan Oteli'nin müdürü olarak görev yaptığı saptandı.
Sanıklarla birlikte iki tabanca ele geçirildi. Silahlar balistik muayene için İstanbul'a gönderilirken, Tekirdağ Valisi Zeki Şanal operasyonu doğruladı, ancak TEM katliamıyla ilgili bağlantı yapmaktan kaçındı.
İstanbul'da Narkotik ve Asayiş Şubesi sorgu timlerince çarpaz soruşturmaya alınan sanıkların ifadeleriyle bağlantılı operasyonlar sürüyor. Polis yetkilileri, operasyonların tamamlanmasından sonra konuyla ilgili geniş açıklamanın yapılacağını bildirdi.