The Others İngiliz’e örnek oldu

İngiliz’e örnek oldu

05.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İngiliz’e örnek oldu

İngiliz’e örnek oldu


Halen hastanede ameliyat sonrası tedavileri süren Mehmet, bu İngiltere'de örnek böbrek hastası olarak yeralmaktan da memnun olduğunu söylüyor. Mehmet, yeni böbreği ile tekrar yarıda bıraktığı eğitimini sürdüreceği günleri iple çektiğini belirtiyor.


       Yıllardır böbrek rahatsızlığı çeken Türk genci Mehmet Buğra Köker, İngiltere'de bu hastalıkla mücadelenin sembolü oldu.
       Yaklaşık 10 yıldır Londra'da yaşayan ve 14 yıldır hastalıkla boğuşan Köker'in (17) fotoğrafı, İngiltere Ulusal Böbrek Araştırmaları Fonu tarafından poster haline getirildi. Halen Great Ormand Street Children Hospital Hastanesi'nde tedavisi süren Mehmet bu posterle hem 'simge' oldu hem yeni böbreğine kavuştu.

       Hayatı hastanede geçti
       Mehmet'in Türkiye'den İngiltere'ye uzanan acılarla dolu öyküsü Ankara'da başladı.
       Daha 4 yaşında rahatsızlanan Mehmet, SSK Dışkapı ve Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri'nde yapılan tedavilere rağmen böbreğinin birini kaybetti. Aynı hastalığın ikinci böbreğine de sıçraması üzerine, 1990'da Londra'ya geldi. Ancak Great Ormond Street Çocuk Hastanesi ve Royal Free Hastanesi'ndeki tedaviler de, Türk gencinin böbreklerini kurtarmadı. Uzun süre dialize giren Mehmet'e 1992'de iki kez peşpeşe böbrek nakli yapıldı. Bir yıl içinde hastalık ve ameliyatların sebep olduğu rahatsızlıklar sebebiyle 14 kez bıçak altına yatan Mehmet, 6 yıl süreyle yeni böbreği ile yaşadı. Bu böbrek de, iki yıl önce iflas etti ve tekrar diyalizli günler başladı.

       Diana da ziyaret etti
       Mehmet'in çektiği acılar dikkat çekince, bu talihsiz Türk gneci İngiltere'de bu hastalığın ve organ bağışı kampanyalarının simgesi haline geldi.
       Mehmet, önce, Prenses Alexandra ile organ bağışı amacıyla düzenlenen 'London Walk' yürüyüşünü başlattı. Yine aynı yıl Brent Milletvekili John Marshall ile organ bağış kampanyasına önderlik etti. Avam Kamarası'nda düzenlenen partiye davet edildi. Burada İşçi Partisi'nin ölen lideri John Smith ve zamanın gölge Dışişleri Bakanı Gerald Kaufman ile görüştü. İngiltere'de her yıl düzenlenen Organ Nakilliler Turnuvaları'na da katılan Mehmet, halen yattığı hastanede, hastanenin vakıf başkanı da olan Prenses Diana tarafından da ziyaret edildi.
       Son olarak da bu amaçla savaşan İngiltere Ulusal Böbrek Araştırmaları Fonu'na 'poster' olan, böylece İngiltere'de bu rahatsızlığı çeken, organ bekleyen herkesin 'bayrağı' haline gelen Mehmet'in acısı, belki de bu ününün yardımıyla geçen pazar son buldu. Uygun böbreğin bulunduğu haberiyle aniden hastaneye çağrılan Mehmet, gece gerçekleşen operasyonla yaşama yeniden 'Merhaba' dedi.