The Others İngiliz raporları

İngiliz raporları

06.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İngiliz raporları

İngiliz raporları


Ajan, Rafsancani'nin yurtdışı tetikçisi


       İranlı ajan Ahmed Behbahani'nin adı, İngiliz parlamento komisyonu raporlarında da geçiyor. Ajanın, "eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'nin yakını ve yurtdışındaki cinayetleri örgütleyen istihbarat şefi" olduğu belirtiliyor.
       The Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, Lord Avebury başkanlığındaki Parlamento İnsan Hakları Komisyonu'nun 1996'daki bir raporunda Behbahani'den, "Rafsancani'ye bağlı özel bir istihbarat biriminin başı" şeklinde söz edildi.
       Aynı kişinin, 1986 - 1999 arasında Avrupa'da işlenen 12 siyasi cinayetin arkasında bulunduğu da öne sürülürken, "Rafsancani'nin akrabası olan bu kişi, sadece hedefleri saptamakla kalmıyor, aynı zamanda, hangi birimin, nerede, hangi cinayeti işleyeceğine de karar veriyor" denildi.

"Önemli bilgilere sahip"

       Avebury, Yozgat'ta gözetim altında tutulduğu belirtilen Behbahani'ye ilişkin, "Eğer bu kişi gerçekten Behbahani ise, görevde bulunduğu döneme ilişkin çok önemli bilgileri haizdir" diye konuştu. Avebury, ocakta İran'da Rafsancani dönemi görevlilerine yönelik büyük bir tasfiye harekatına girişildiğine, Behbahani'nin, "Gücümüzü kaybettik" dediği zamanın da aynı döneme rastladığına dikkat çekti.
       Gazetenin görüşlerine başvurduğu Washington Yakın Doğu Siyaset Enstitüsü terörizm uzmanı Patrick Lawson ise, Behbahani konusunda temkinli olunması gerektiğini kaydederek, "Çok önemli bilgiler verebilir. İyi sorgulanıp analiz edilmeli" dedi. Lawson, Behbahani'nin açıklamalarını da fazla inandırıcı bulmadığını, İran'ın Şii olmayan Araplar ile böyle bir ilişkiye girmesini mümkün görmediğini vurguladı.