The Others İnsan avından utandık

İnsan avından utandık

01.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnsan avından utandık

İnsan avından utandık


Milliyet, balıkçılarımıza ateş açan gemiyi görüntüledi. Ukrayna Balıkçılar Birliği Başkanı: Sahil Güvenlik 'dur' ikazı bile yapmadan ateş açtı


       Türk balıkçıların Karadeniz'de Ukrayna sahillerinde kaçak kalkan avlanırken birden açılan top ateşiyle ortalığı cehenneme çeviren Sahil Güvenlik botu şimdi Türk balıkçı teknelerinin alıkonulduğu Odesa Liman Gümrüğü'nde demirli duruyor. Ukraynalı balıkçılar, bir kişinin öldüğü bir kişinin de yaralandığı saldırıda Türk teknelerine uyarı değil, batırmak amacıyla ateş açıldığını söylediler.
       Milliyet, kaçak kalkan avlayan Türk balıkçı teknelerine ateş açan Ukrayna Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait botu görüntüledi. Tüm engellemelere rağmen Şerif Çınar teknesini batıran topun atıldığı Sahil Güvenlik botunu limandaki yerinde görüntülemeyi başardık.

İnsan avı

       Ukrayna Balıkçılar Birliği Başkanı Nikolai Dimitri Mitcsku, olayı insan avına benzetti. Türk teknelerinin Odessa kıyısına yaklaşık 10 mil uzaklıkta avlandıklarını belirten Mitcsku o günü şöyle anlattı:
       "Odessa açıklarında balık değil insan avı vardı. Balıkçı arkadaşlarım da çok üzüldük. Sahil Güvenlik 'dur' ikazı bile yapmadan ateş açtı. Fişekle uyarı ateşi açması gerekirdi. Ama toplarla ateş açıldı. Bir anda ortalık karıştı. Biz sahilden öylece seyrettik. Yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Ölen denizcinin vücuduna 11 mermi saplanmış diye duydum. Çok acı verici."
       Mitcsku, Odesalı balıkçıların Türk balıkçıları kadar donanımlı olmadıklarını belirterek, "Trolü hükümet yasakladı. Kalkan avı da yasak. Türkler'de trol de var çapari de. Bu yüzden onlar avlanmasa biz zaten mevcut imkanlarımızla ancak hamsi ve uskumru avlayabiliyoruz" dedi.

'Altı yıl hiç uyarmadılar'

       Avrupa'nın en büyük balık pazarı olan "Odessa Riba Bazar"daki Ukraynalı kadın balıkçılardan Natalia Debrişova ise altı yıldır Türk teknelerine göz yumulduğunu söyledi. Debrişova, "Böylece Türkler daha çok cesaretlenerek geldi. Bugün ateş açıp tekne batırıyorlar" diye konuştu.
       Odessa'da 10 yıldır balıkçılık yaparak hayatını kazanan kadın balıkçılar arasında "kampala" (kalkan balığı) lakabıyla tanınan Alla Pereyinotjska ise "Burada kalkan yasak. Trol yasak. Şubat'tan Mayıs'a kadar yavrulama dönemi diye avlanmak yasak. Ayda 100 dolar kazansak dünyalar bizim oluyor. Ekmek parası için kelle koltukta gezen balıkçılarınızın öldürülmesine üzüldüm" dedi.

Yasağa sıkı denetim

       Ukrayna'na balık yasağı ise çok ciddi şekilde uygulanıyor. Kalkanın yanlızca Odesa açıklarında değil tüm Karadeniz kıyılarında avlanması yasak. Avrupa'nın en büyük balık pazarlarından biri olan Odessa Riba Bazar'da taze balıktan çok tuzlanmış, dondurulmuş ya da istimlenmiş balık bulmak mümkün. Bunun nedeni olarak da Ukrayna'da Şubat ayında başlayıp Mayıs'ın 21'ine kadar sürecek olan av yasağı gösterildi.

Balıkta kadın eli

       Ukrayna'daki balıkçıların hemen hemen hepsinin kadın olması dikkat çekiyor. Kadınlar Ukrayna'da tüm diğer güç mesleklerde yer aldıkları gibi balıkçılıkta da tekneleriyle korkusuzca ekmek parası için fırtınanın ortasına dalıyor. Kadınlar bu ülkede sokaktaki çöpçüden kamyon şoförüne kadar her iş kolunda ağırlıklı olarak yer alıyor. Kadınların en zor işlerde yer almalarının nedeni ise 2. Dünya Savaşı'na kadar gidiyor. Savaşta erkek nüfusunun büyük kayıp vermesi nedeniyle kadınların bu güç ve emek gerektiren mesleklere el attığı belirtiliyor.