The Others İnternet çağı yeni başlıyor

İnternet çağı yeni başlıyor

07.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnternet çağı yeni başlıyor

İnternet çağı yeni başlıyor


Bilgi, vizyon, geleceği görüp çılgınca riskler alabilme cesareti ve mucize yaratma yeteneği... Bu niteliklere sahip olanlar internet devriminin öncüleri olacak


       Bill Gates: İnternet sağlık ve eğitimde çağ açacak
       Stephen Case: Uzun yolun henüz en başındayız
       Masayoshi Son: 5 yılda 1 milyar kişi İnternette olacak
       Lawrence Summers: İnternet devriminin daha % 10'unu görmüşüz

       Kısa boyu, bej tişörtle krem rengi ceket ile biraz daha koyu renkte pantolondan oluşan sade kıyafetiyle Davos'ta hemen dikkatleri üzerine çeken tiplerden değil Masayoshi Son ama anlattıkları gerçekten çarpıcı. Dünyanın önde gelen bilgisayar yayıncısı ve Asya'nın bir numaralı dijital ürünler şirketi Softbank'ın başkanı olan Son'u dinlerken internet devriminin yaratıcılığa ve çılgınlığa ne denli açık olduğunu daha iyi anlıyor insan.

"Daha zevkli ne olabilir"

       Parlak fikri olan girişimcilere ve yeni kurulan internet şirketlerine sermaye desteği sağlayarak onlarla ortaklıklar kuran Son'un halen 300 internet şirketiyle ortaklığı var. "Neden bu işi yapıyorsunuz?" sorusuna bir soruyla cevap veriyor: "Her gün parlak buluşu olan yeni insanlarla tanışmak ve onlarla birlikte çalışmaktan daha zevkli bir şey olabilir mi?"
       Masayoshi Son'un başarısında rol oynayan etkenler, yani bilgi, vizyon, geleceği görüp çılgınca riskler alabilme cesareti ve işbirlikleriyle mucize yaratma yeteneği, aslında internet devriminin de sırları. Bir Japon işadamının bunu başarması bu sırları Amerikalı olmayanların da keşfedebileceğini gösteriyor. "Bugün internete bağlanan 200 milyon kişinin yarısı Amerika'da ama 2005 yılında bu sayı 1 milyar kişiye çıkacak ve bunlardan yalnızca 200 milyonu, yani beşte biri Amerikalı olacak" diyor Son.

"Müthiş bir gelecek var"

       İnternet devrimi, şimdilik daha çok ABD'ye özgü bir olgu gibi görünen "yeni ekonomi"nin yalnızca bir öğesi ama geleceği belirleme açısından en önemli öğesi. Çünkü engin bir geleceği var internetin. Time Warner'la yaptığı evlilikle bir anda tüm dikkatleri üzerine çeken America Online'ın bir numaralı yöneticisi Stephen Case, "Uzun bir yolun henüz başındayız, önümüzde müthiş bir gelecek uzanıyor" derken internet devrimine inananların ortak görüşünü yansıtıyor. Davos'ta internet ve bilgisayar dünyasının önde gelenleriyle bir toplantı yapan ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, "Bugüne kadar yaşananlar yaşanacak olanların yüzde 10'u bile değil dediler bana" diyor.

İnternet şirketlerine yatırım

       Henüz kara bile geçmeyen internet şirketlerinin hisselerinin korkunç primler yapması da tamamen ufukta görünen bu "parlak gelecek"le ilgili bir olay. Yahoo ve Amazon gibi şirketlerin hisselerine hücum edenler aslında bu şirketlerin üç - beş yıl sonra elde edeceği olası başarıya yatırım yapmış oluyorlar. Şu an için piyasalarda sağladıkları konum, bu gibi şirketlerin gelecekte parlak bir performans göstereceklerini düşündürüyor. Ama her şeyin bu kadar hızlı değiştiği, bir önemli buluşu değersiz kılan başka bir buluşun her an yapılabileceği bir alanda bu şirketlere para bağlamanın çok riskli bir kumar olduğu da ortada. Gerçekten biraz çılgın ve gözü kara olmak lazım, fiyat/kazanç oranı 700'e (ABD ortalamasının 20 katı) kadar tırmanan Yahoo gibi bir şirkete yatırım yapmak için.

Sektörün geleceği çok parlak

       Borsalardaki internet şirketlerine bir bütün olarak bakıldığında parlak tabloda aslan payını öne fırlayan bir avuç şirketin aldığı görülüyor. Son bir yıldaki akılalmaz sıçramayla toplam piyasa değeri kabaca 1 trilyon dolara erişen 400 dolayındaki internet şirketinin % 1'i, yani 4 tanesi bu piyasa değerinin % 40'ına sahip. Sektördeki iş hacminin % 56'sını da gene bu 4 şirket alırken 40 dolayındaki şirket toplam iş hacminin % 82'sine sahip. Aradan sıyrılıp sivrilmek için fırsat kollayan yüzlerce şirket ve girişimcinin ise ancak birkaç tanesi bunu başarabilecek.
       Borsadaki "internet balonu"nun bir gün patlaması hiç de gözardı edilemeyecek bir olasılık. Buna karşın internet sektörünün geleceği parlak görünüyor. Bill Gates, "internet giderek hayatın her alanına girecek, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasında başrolü oynayacak" diyor.

nokta.com'lu yarınlar

       "Daha bir şey görmediniz", diyenlere hak verdiren tahminler internet ekonomisinin global cirosunun bu yıl 1 trilyon dolara, 2003 yılında ise üçe katlanarak 3 trilyon dolara yükseleceğini gösteriyor. Özellikle "B2B" diye anılmaya başlanan firmalararası elektronik ticarette tam bir patlama yaşanıyor, çeşitli alanlardaki firmalar satışlarını ve öncelikle satınalmalarını büyük ölçüde internet üzerinden yapma yoluna gidiyorlar, bu amaçla yeni internet bölümleri ya da yeni internet şirketleri oluşturuyorlar. Bu arada internetin eğlence ve dinlence alanındaki payının da hızla yükselmesi bekleniyor. Hemen her alanda "nokta. com" lu yarınlar bekliyor bizi.

İnternet samurai

Masayoshi Son, önce kişisel bilgisayar (PC) bayii olarak girmiş sektöre. Amerikan firması Sisco ile ortaklık kurup şirketin yönetim kuruluna girdikten sonra internet şirketleriyle ortaklıklar kurmaya başlayan Son bu arada günümüzün efsane isimlerinden Yahoo'nun kurucularıyla tanışmış. Birkaç girişimcinin 200 bin dolar sermayeyle kurduğu Yahoo, kuruluşundan kısa bir süre sonra halka açılmaya karar verdiğinde kurucuları şirketin değerini 300 milyon dolar olarak belirlemiş. "Toplam 15 kişinin çalıştığı böyle bir şirkete bu miktarda parayı bağlamak için çılgın olmak lazımdı ama ben bu kararı verdim ve 100 milyon doları bastırıp üçte birini aldım" diyor, aydınlık yüzlü Japon işadamı. Şimdi Yahoo'nun piyasa değeri 20 milyar dolar dolayında ve Masayashi Son'un da haklı olarak ağzı kulaklarında.

       YARIN:
       İnternet yoksullara ufuk açabilecek mi?
       Asya kaplanlarının internet planları ne?
       Avrupa, Amerika'yı yakalayabilecek mi?
       İnternet, telefonları ucuzlatacak mı?