The Others İnterpol'de Türk yetkisi

İnterpol'de Türk yetkisi

04.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnterpol'de Türk yetkisi

İnterpolde Türk yetkisi

İki Türk, İnterpolün önemli görevlerine yükseldi. Biri istihbarat genel direktörlüğüne, diğeri terörizmle mücadele bölümüne getirildi

HİNDİSTAN'da yapılan İnterpol Genel Kurulu çalışmalarında dünya polisinin büyük övgüsünü alan Türkiye, şimdi de İnterpol Genel Sekreterliği'nin yönetimine damgasını vurdu. Türkiye'nin İnterpol İcra Komitesi'nde temsil edilmesinin ardından iki Türk İnterpol'cü, İnterpol karargahında çok önemli "iki kilit göreve" atandı.
Antalya'da geçen yıl yapılan genel kuruldaki komite seçimleri sırasında dönemin Türk İnterpol Dairesi Başkanı Yusuf Vehbi Dalda'nın İcra Komitesi'ne seçilerek yönetimde yer almasının ardından, bu kez de, iki Türk İnterpol görevlisine dünya polisini yönlendiren İnterpol Genel Sekreterliği'nin çatısı altında çok önemli iki görev verilmesiyle, Türk polisi, dünya polisini yöneten uluslararası kuruluşun yönetimine ağırlığını koyup söz sahibi durumuna geldi.
Dört yıldan bu yana genel sekreterlikte Türkiye'nin irtibat görevlisi olarak çalışan Türk İnterpol uzmanı, bu görevinin tamamlanmasının ardından genel sekreterlik tarafından terfi ettirildi. İlk görevindeki başarılı çalışmaları nedeniyle İnterpol yönetiminin övgüsünü kazanan Türk uzman, özel atama ile İnterpol'un beyni olarak nitelendirilen İstihbarat, Operasyon ve Bilgi Değerlendirme bölümünün genel direktörlüğüne getirildi.
Daha önce sadece Türkiye'nin genel sekreterlikle bağlantı ve koordinasyonunu sağlamakla görevlendirilen Türk İnterpol uzmanı, yeni özel görevinde tüm dünyada İnterpol bağlantılı her türlü operasyonun gerçekleştirilmesinin yanısıra, dünya polisinin istihbarat ve bilgi akışını sağlamakla görevlendirildi.
Kurumun yönetiminde İnterpol Genel Sekreteri R.C. Kendall'dan sonra dördüncü önemli göreve atanan Türk uzman için, İnterpol Genel Sekreterliği, Emniyet Genel müdürlüğü ile özel anlaşma yaparken, ilk kez bir Türk İnterpol'cü, dünya polisinin görev almak için yarıştığı "kilit göreve" getirildi.

İki Türk İnterpol'cüye özel görev verilmesinin ardından, İnterpol Genel Sekreterliği, Türk polisine yeni bir görev daha verdi. Türk İnterpol Dairesi Başkanı İhsan Yılmaztürk'ün Yeni Delhi'deki son genel kurul çalışmaları sırasında kuruluşun üst düzey yetkilileri ile yaptığı ikili görüşmeler sonucunda, genel sekreterliğe gönderilecek üçüncü Türk İnterpol'cü kurumun Uluslararası Terörle Mücadele biriminde görevlendirildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nce Lyon'daki İnterpol Genel Sekreterliği'ne gönderilen ve önümüzdeki hafta göreve başlayacak üçüncü Türk İnterpol uzmanı, bundan böyle dört yıl süreyle uluslararası terörizmle mücadele konusunda dünya ülkelerine sunulacak çalışmalarda kuruluşun güvenlik politikalarının belirlenmesinde görev alacak.
Yetkililer, İnterpol'ün uluslararası terörizmle mücadele bölümünde bir Türk polisinin görev almasının Türkiye için çok önemli olduğunu değerlendirdi. Milliyet'e bilgi veren bir yetkili, söz konusu birimde Türk İnterpol'cünün görev almasıyla, Türkiye'nin uluslararası terörizme karşı uygulanacak politikalarda etkili olmasının yanısıra, ülkemizin özellikle narko-terörizm konusundaki bazı görüşmelerinin dünyaya sunulmasında daha etkili konuma gelmesini sağladığını söyledi.