The Others İpekçi davası 21 yıl sonra yeniden başlıyor

İpekçi davası 21 yıl sonra yeniden başlıyor

30.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İpekçi davası 21 yıl sonra yeniden başlıyor

İpekçi davası 21 yıl sonra yeniden başlıyor


İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fevzi Boy, İpekçi sukiastı soruşturmasını tamamladı. Savcı, Yalçın Özbey ve Yusuf Çelikkaya için 20 yıl hapis isityor


       Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü ve başyazarı Abdi İpekçi suikastıyla ilgili dava yeniden açıldı. 17 yıldır gıyabi tutuklama kararıyla aranan Yalçın Özbey ile Ünye Kapalı Cezaevi'nden gönderdiği mektupta, "Suikastı beraber planladık" diyen Yusuf Çelikkaya hakkında 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
       İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fevzi Boy, İpekçi suikastı soruşturmasını tamamlayarak İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açtığı davada, Özbey ve Çelikkaya'yı, "Taammüden adam öldürmeye katılmak"la suçladı. Boy, İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi'nin 6 Aralık 1983'te Özbey hakkında verdiği gıyabi tutuklama kararının zaman aşımını kestiğini, aynı nedenlerden Çelikkaya için de takipsizlik kararı verilmeyip dava açıldığını belirtti.
       İddianamade, her iki sanığın, İpekçi'nin öldürülmesi olayında asıl sanık Mehmet Ali Ağca'ya suçu işlemeden önce ve işlediği sırada yardımcı oldukları, suçun işlenmesini kolaylaştırarak suça iştirak ettikleri anlaşıldığından, 20 yıla kadar ağır hapisle cezalandırılmaları istendi.
       Soruşturmaya adları karışan Musa Serdar Çelebi, Recep Öztürk, İhsan Bayram ve Hasan Yeşildağ hakkındaki tüm suçlardan, Özbey için de, İpekçi cinayeti dışında kalan suçlardan takipsizlik kararı verildi.

       21 yıldır çözülemedi
       İpekçi'nin 1 Şubat 1979'da katledilmesinin ardından zanlı olarak Ağca ve Yavuz Çaylan yakalandı. İpekçi'yi tasarlayarak öldürdüğü iddia edilen Ağca idama çarptırılırken, Çaylan üç yıl hapis yattı. Ağca'nın suç ortağı olmakla suçlanan Oral Çelik ise, uzun yıllar Avrupa'da yaşadıktan sonra, "Bedri Ateş" adıyla uyuşturucu suçundan yakalandı. Türkiye'den giden bir savcının kimliğini tespit ettiği Çelik'in, kendi isteğiyle Türkiye'ye iadesinin ardından İpekçi davası yeniden görülmeye başlandı.
       Dava sırasında, olayın kilit ismi olduğu belirtilen Özbey'in MİT sorguları bir türlü mahkemeye ulaşmadı. Ortaya çıkan sürpriz tanık Abdullah Yavuz da Çelik'i teşhis edemeyince, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın tek sanığı Çelik'i "Delil yetersizliği"nden beraat ettirdi.

       İpekçi suikastının aktörleri
       Mehmet Ali Ağca: İpekçi davasında idama mahkum oldu. 23 Aralık 1979'da Kartal Maltepe Cezaevi'nden firar etti. İtalya'da Papa 2. Jean Paul'ü öldürmeye çalıştı. 19 yıl hapis yattıktan sonra Türkiye'ye iade edildi. Halen Kartal Cezaevi'nde yatıyor.

       Oral Çelik: İpekçi suikastının yönlendiricisi ve Papa'ya saldırının kilit ismi olarak öne çıktı. İpekçi suikastı dahil bütün davalardan zaman aşımı ve delil yetersizliğinden kurtuldu. İsviçre'den siyasi sığınma hakkı olduğu halde 1996'da iadesini isteyerek Türkiye'ye döndü. Malatyaspor Kulübü Başkanı oldu ve işadamlığına başladı.

       Yalçın Özbey: Ağca, Roma'daki duruşmasında İpekçi'yi onun öldürdüğünü söyledi. Özbey bu iddiayı reddetti, sadece para yardımı yaptığını öne sürdü. Olaylarda kullanılan Renault marka aracın kendisine ait olduğunu kabul etti. DGM'nin İpekçi davasıyla ilgili iade talebini Almanya kabul etmedi. Halen Belçika'da bulunuyor.

       Yavuz Çaylan: Ağca'nın ifadelerinde adı geçti. İpekçi suikastında hapse mahkum oldu ve cezaevinde yattı. Ağca'nın firar organizasyonunda yer aldı. Cezaevinden çıktıktan sonra ticarete atıldı. Son olarak MHP İstanbul İl Başkanlığı'nda desteklediği adayın kazanması üzerine merkezle arası açıldı.

       Abdullah Çatlı: Ağca'nın Maltepe Cezaevi'nden kaçırılmasını organize etti ve evinde sakladı. Susurluk kazasında öldü. Karısı Meral Çatlı, Ağca'yı sakladıklarını komisyonda anlattı ancak hakkında yasal işlem yapılmadı.

       Bekir Çelenk: Uyuşturucu ve silah kaçakçısı olarak dosyada yer aldı. Ağca'ya Hintli Joginder Sing pasaportu sağladı. 1985'te Mamak Cezaevi'nde kalp kirizi geçirerek öldü.

       Samet Arslan: Papa'ya suikast girişiminde ateş eden ikinci kişi olduğu iddia edildi. Türkiye'ye iade edildikten sonra şüpheli biçimde intihar etti.

       Timur Selçuk: Cezaevinden kaçan Ağca'nın İran'a geçmesini sağladı. DYP Iğdır İl Başkanı oldu.

       Musa Serdar Çelebi: İpekçi suikastını para karşılığı üstlendi. Almanya'da tutuklandı, beraat etti. Türk İslam Teşkilatı'nın başına geçti.

       Mehmet Şener: Suikastta Ağca'yı yönlendirdiği ileri sürüldü. Papa'ya saldırıdan İtalya'da yargılandı. Delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. "Kürt kimliği"yle Almanya'ya iltica etti. İpekçi davasında gıyabi tutuklu kararıyla arandı. Zaman aşımıyla kurtuldu.