The Others İşgüzar başkomiser

İşgüzar başkomiser

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşgüzar başkomiser

İşgüzar başkomiser


Sözde soykırım tasarısının ABD Kongresi’nde gündeme gelmesi üzerine, Karaköy Karakol Amiri’nin, Ermeni yurttaşları “saldırılara hedef olabilecekleri" yolunda uyaran yazısı ortalığı karıştırdı


       Ermeni soykırımı iddialarını içeren karar tasarısının ABD Kongresi’nde gündeme gelmesi üzerine Karaköy Karakol Amiri’nin, bölgesindeki Ermeni yurttaşları “saldırılara hedef olabilecekleri" yolunda uyaran yazısı ortalığı karıştırdı. Ermeni cemaatinde telaşa yol açan “güvenlik bildirimi" nedeniyle Beyoğlu Emniyet Müdürü ve Karaköy Karakolu Amiri görevlerinden alındı. Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, “şaşırdığını, ancak güvenlik endişesiyle sergilenen bu tavrın anlaşılır olduğunu" söyledi.
       Karaköy Karakol Amiri Özgür Şahin, üst makamlara haber vermeden, daha çok bölgedeki esnafa “tebliğ" etmek üzere hazırladığı yazıda, Ermeni yurttaşların güvenliklerinin sağlanması için işbirliği çağrısında bulundu. “Tebliğ ve tebellüğ belgesi" başlığını taşıyan yazıda şöyle dendi:
       “Bilindiği üzere, sözde Ermeni soykırımı olarak belirtilen yasa tasarısının ABD Temsilciler (Meclisi) Alt Komisyonu’ndan geçmesi nedeniyle sorumluluk bölgemizde bulunan ABD Büyükelçiliği (konsolosloğu) başta olmak üzere, ABD’ye ait işyerleri ve Ermeniler’e ait kilise vb. ibadet yerlerine saldırıların olabileceği ihtimali değerlendirilmekte olup, karakolumuz idaresi dahilinde bulunan kiliseler, ABD ve Ermeniler’e ait işyerleri ve Ermeni vatandaşlarımızın tespiti yapılması istenilmiş, bu nedenle idaremiz dahilindeki Ermeni vatandaşlarımıza ve işyerlerine saldırı olabileceği düşünülerek kendilerinin ve işyerlerinde bulunanların gerekli önlem ve tedbirleri almaları, işyeri adresi ve telefonlarını, ikamet yeri adresi ve telefonlarını karakolumuza bildirmeleri hususu aşağıda ismi yazılı şahıslara tebliği edilmiş olup, iş bu tebliğ ve tebellüğ tutanağı tarafımızdan tanzimle altı birlikte imza altına alınmıştır."

       Görev yerleri değiştirildi
       İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, Ermeni cemaatinde gerginlik yaşanmasına neden olan tebligatla ilgili soruşturma yapılması talimatını verdi. Yapılan araştırmada Başkomiser Şahin’in kendi başına hareket ederek böyle bir tebligat yayımladığı, bağlı bulunduğu Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü’ne de konuyla ilgili bilgi vermediği görüşüne varıldı. Yanlış yorumlara neden olabileceği gerekçesiyle tebligatı yaptıran Başkomiser Şahin ile İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Artunay’ın görev yerleri değiştirildi. Başkomiser Şahin Eminönü İlçe Emniyet Müdürlüğü emrine verilirken, İlçe Emniyet Müdürü Artunay Devlet Büyüklerini Koruma Şube Müdürlüğü görevine getirildi.

       PATRİK: ŞAŞIRTICI VE ANLAŞILIR
       Türkiye Ermenileri Patriği Mutafyan, tebligat konusunda Milliyet’e şu açıklamayı yaptı: “Bu haberi sizden duyuyorum. Biraz şaşırmadım değil. Ancak emniyet birimlerinin, Türkiye Ermenilerinin bu tasarıyla yakından uzaktan ilişkileri olmadığı halde güvenliğini düşünmüş olması oldukça anlaşılır. Ben yine de, tasarının sonucu ne olursa olsun, Türkiye’deki tüm yurttaşların sağduyusuna güveniyorum. Artık bu sorun aşılmalı. Bakışlarımızı geriye değil, ileriye çevirmeliyiz. Tüm dualarım ve temennilerim hepimiz için huzur dolu bir gelecek içindir."