The Others İstanbul'da bombalı kamyon alarmı

İstanbul'da bombalı kamyon alarmı

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul'da bombalı kamyon alarmı

İstanbulda bombalı kamyon alarmı


CIA, ABD Başkonsolosluğu'na kamyonla bombalı eylem planlayan Laden'in üç adamının izini İstanbul'da kaybetti. Polis, Tepebaşı'na kamyon yasağı koydu


       Radikal dinci terörist Usame Bin Laden'in eylemlerine karşı Adana İncirlik Üssü'nde kırmızı alarm uygulaması yapan ABD güvenlik birimleri, şimdi de İstanbul'da Laden'in üç adamının peşine düştü. ABD Başkonsolosluğu, terör tehdidi karşısında binadan taşınma kararı aldı.
       Milliyet'in aldığı bilgiye göre, Laden'in ABD'yi tehdit ettiği günlerde, ABD gizli servisi CIA, Laden'in üç adamının eylem için Türkiye'ye geleceğini belirledi. Kimlikleri gizli tutulan üç kişi, CIA'in takibi altında sahte kimlikle İstanbul'a giriş yaparken, üç hafta önce izlerini kaybettirdiler.
       Bu gelişme üzerine ABD güvenlik birimleri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak yardım istedi. Bu arada Laden'in adamlarının Tepebaşı'ndaki ABD Başkonsolosluğu'na bomba yüklü kamyonla eylem yapacağı bilgisi nedeniyle ABD birimleri, çevrede geniş güvenlik önlemleri almaya başladı.
       ABD'liler, çalıntı kamyon ve kamyonetlerin araştırılması konusunda polisten yardım isterken, bu tipteki araçların başkonsolosluk çevresine girmesine izin vermemeye başladı. Ayrıca eylemde otomobil kullanılma olasılığı üzerine ABD'liler, bina çevresinde park halindeki şüpheli araçların fotoğraflarını çekerek polise bildirip trafik kayıt bilgileri üzerinde araştırma yapılmasını istedi.

       Vize başvurularına inceleme
       Bu arada bina çevresinde fiziki güvenlik tedbirlerini de alan ABD yetkilileri, vize talebinde bulunan şüpheli gördükleri kişilerin kimliklerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde arşiv çalışması yaptırıyor. Sorunlu görülen kişilere ait vize başvuruları olumsuz yanıtlanırken, İstanbul polisi, ABD'liler için altı özel ekip oluşturdu.
       ABD'lilerin, Tepebaşı'ndaki konsolosluk binasının terör eylemlerine karşı riskli hale gelmesi nedeniyle yeni bir bina arayışına girdikleri öğrenildi. Binanın güvenliğinin, şehir merkezinde ve dar bölgede olması nedeniyle risk taşıdığı, bu yüzden rahat koruma ve güvenlik tedbiri alınacak bir bina bulunması ya da bina inşaa edilmesi için arazi arandığı bildirildi.